USA lämnar Parisavtalet

I går kväll svensk tid lämnade Donald Trump sitt besked angående Parisavtalet. USA går ur, men Trump öppnar upp för att återinträda under nya villkor eller om att skapa ett helt nytt avtal. 

Donald Trump har bestämt att USA ska lämna klimatavtalet som skrevs under av 195 länder i Paris 2015. Foto: Mostphotos. 

I en presskonferens från Vita Huset säger han att han vill ha ett avtal som har villkor som är rättvisa för USA, dess företag, arbetare, folk och skattebetalare.

– Så vi lämnar men vi vill börja förhandla och se om vi kan komma fram till en lösning som är rättvis. Och om vi kan det är det fantastiskt. Kan vi inte det så är det okej.

Att USA skulle lämna Parisavtalet om klimatförändringarna var en del av Trumps vallöfte, som han nu skrider till verket, skriver DN.

Tre länder emot

Detta var ett besked som hela världen väntat spänt på sedan läckor kommit ut för några dagar sedan, men som Vita huset inte ville bekräfta. Men nu är det alltså klart och i och med detta blir USA tillsammans med Nicaragua och Syrien, de enda länderna som inte deltar i arbetet mot klimatförändringarna globalt.

– Vi bör inte vara så alarmistiska, jorden har funnits i 4,5 miljarder år. Finns det klimatförändringar? Kanske. Men hur mycket är naturligt och hur mycket beror på människan? Att det leder till massutrotning i naturen om vi lämnar Parisavtalet är bara löjligt, sa den republikanska senatorn Rand Paul till CNN, skriver DN.

Tidigast 2020

Parisavtalet är uppbyggt på ett sådant sätt att det ska vara svårt att lämna och den formella utträdesprocessen kan vara klar tidigast i november 2020, vilket är precis innan nästa presidentval. DN skriver att eventuella omförhandlingar av avtalet sannolikt blir svårt.

Mer kol och olja

Utträdet är en i raden av saker som Trump gör som går emot den klimatpolitik som Obama byggde upp. Trump har till exempel även lättat på utsläppsregler, öppnat för ny utvinning av kol på federal mark, samt utvinning av gas och olja i arktiska vatten, skriver DN.

Universiteten Yale och George Mason har gjort en undersökning bland amerikaner för att se deras åsikt gällande avtalet. Deras resultat är att sju av tio vill stanna kvar.

En del delstater i USA kommer trots Trumps beslut att fortsätta driva en hård klimatpolitik. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 02 juni 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera