Vattenbristen är en unik situation

2016 års torka hänger med även i år. Flera kommuner införde vattenförbud i april och maj och snart stundar sommaren. Att alla tänker till och sparar på vatten är inte fel, särskilt om man har egen brunn.

Lennart Sorby är verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten och hans tips för att spara på vatten är att duscha kortare tid, att inte bada samt inte vattna i trädgården. Han menar att vi måste fundera över vår situation och bryta mönster, då det kan dröja länge innan grundvattnet fylls på ordentligt. Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten

– Förut har vi ju pratat om risk för översvämningar i Sverige, men vi har sällan eller aldrig pratat om torka. På det viset är detta en unik situation, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten, till Krisinfobloggen.

De områden i Sverige som i dagsläget är extra utsatt är östra Sverige från Blekinge upp till mellersta Norrland och Västernorrlands län. Även inre delarna av Götaland är drabbade, men med undantag för lokala avvikelser.

Alla bör spara

Även om inte alla dessa områden har vattenförbud, tycker Havs- och vattenmyndigheten att alla borde vara sparsamma med sitt vatten. Lennart tycker till exempel inte att man bör fylla upp pooler eller vattna i sin trädgård. Han tipsar om att samla upp regnvatten och vattna med det istället.

Efter förra sommarens torka, tror han ändå att folk är medvetna om allvaret, men att många inte förstår hur lång tid det tar för regnvatten att nå grundvattnet. Att många tror att ett lågtryck med regn löser situationen. Vilket inte är fallet.

– Sommartid sugs mycket vatten upp av växtligheten, och dessutom är avdunstningen större när temperaturerna är höga, säger Lennart.

Håll koll på nivåer

Bor man på ett ställe där man har egen brunn är det fastighetsägaren själv som bär ansvar för att det finns vatten att tillgå.

– Det gäller att hålla koll på vattennivån i sin brunn. Det är bra att minska den onödiga vattenanvändningen, så att man får det man behöver till att dricka och tvätta sig. Alternativet blir kanske att man kör brunnen torr så att man måste köpa vatten, och det kan bli både besvärligt och dyrt, säger han.

Om vattnet skulle ta slut menar Lennart att det är lite olika saker som gäller beroende på var man bor. Han tipsar om att höra med grannen om vatten eller att kolla med kommunen. Men lagring av så pass mycket vatten som ett hushåll ändå behöver är inte enkelt.

Förändrat klimat

Om situationen med allt torrare somrar är en direkt konsekvens av klimatförändringar är svårt att säga efter så kort tid menar Lennart. En del kan beror på allmän klimatpåverkan och en del på enskilda svängningar i vädret.

– Det här kan mycket väl bli en normal situation i ett perspektiv om 50 till 100 år. Men att säga att situationen just nu beror på klimatet ska vi nog undvika, säger Lennart.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 juni 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

"Sist i kön när vattnet sinar"

Vatten, livets källa och källa till många skiftande utmaningar. Sommaren är här och med den kommer torka och lokalt alltför kraftiga åskskurar. I år är det ovanligt torrt speciellt i sydöstra Sverige. Snabba åtgärder och livlig debatt om hur det kommunala vattnet ska säkras kommer som ett brev på posten. Privatpersoner, stadens företag och industrier måste få sitt. Kvar står vanligen jordbruket med bevattningsförbud och enskilt vatten. Den sista som samhället tar ansvar för är livsmedelsproduktionen. 

Kommentera

Senaste