Fler robotar intar jordbruket

Robotar för ogräshantering är något som tågat in hos grönsaksodlare de senaste åren. Det franska företaget Naio Technologies, ligger långt fram i robottekniken och nu lanserar de en robot som kan köras på större arealer. 

Naio Technologies har kommit med en större ogräsrensande robot som styrs med hjälp av RTK GPS och som rensar ogräs mekaniskt. Foto: Naio Technologies

Naio är främst kända för sin robot Oz som lämpar sig för mindre arealer, men nu gör Dino entré på marknaden. Det är en robot, modell större som rensar ogräs i bäddar som är mellan 1,2 och 1,8 meter breda. Enligt Naio är detta den första i sitt slag att nå den internationella marknaden.

Dino jobbar med mekanisk ogräsrensning och minskar på så vis behovet av kemisk ogräsbekämpning. Roboten kan utrustas med flera olika ogräsrensande redskap som passar de unika förhållanden som utgörs av grödan och jordmånen. Dino väger 600 kilo och kan köra upp till fyra kilometer i timmen i åtta timmar i sträck. När roboten är klar skickar den iväg ett sms.

Fördelarna är enligt företaget många. Den är exempelvis lättare än en traktor och minskar på så vis markpackningen, den är själgående vilket frigör arbetstid och den förbrukar mindre energi än en traktor.

Fyra stycken Dino-robotar kommer att gå ut till odlare i dels Frankrike och Danmark. I Danmark planeras försök att använda roboten i fler typer av odlingar än bara grönsaker.

I Storbritannien kommer priserna, enligt företaget, att ligga på mellan 580 000 och 680 000. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera