Hallå där Amanda Anderson, Jordbruksaktuellts nya sommarvikarie

Foto: Carolina wahlberg

Vem är du?

– I grunden är jag en hästtjej från Mellerud i Dalsland. Efter fem år på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är jag precis nyutexaminerad agronom med husdjursinriktning. Nu för tiden är det grisar som gäller framför hästarna. 

Vad har du för koppling till de gröna näringarna?

– Jag är uppväxt på landsbygden och har upplevt både dess fördelar och utmaningar. Sällan har jag träffat så driftiga människor som på landsbygden, men det finns också problem med att många unga flyttar och delvis bristande infrastruktur för att nämna några. Djurintresset har alltid funnits, men intresset för lantbruksdjur har främst kommit under studietiden på Ultuna. 

Du är precis klar med ditt examensarbete. Vad handlade det om?

– Jag gjorde mitt examensarbete i samarbete med Svenska Köttföretagen och vi tittade på hur transporttemperaturen av semindoserna påverkade dräktigheten hos suggor i kommersiella smågrisbesättningar.

Är det något som du brinner extra mycket för?

– Jag brinner för svenskt kött, men främst för svenska grisar. För mig är det viktigt att vi i Sverige fortsätter föda upp våra fina grisar och att de lantbrukarna som gör det får betalt för sina grisar. Jag är väldigt stolt över våra lantbrukare och vill framhålla deras arbete. 

Vad har du gjort förut?

– Jag har jobbat med smågrisproduktion och mjölkat kor. Under mina studier på Ultuna har jag jobbat som studentkommunikatör där jag bloggade och jobbade mycket på mässor med att rekrytera nya studenter till hela SLU. Jag har också varit föreläsare för SLU Studentpool, en studentdriven organisation som främst föreläste för gymnasieelever om lantbruk och livsmedelsproduktion. 

Vad fick ni för respons av eleverna under föreläsningarna?

– Eleverna på gymnasiet var alltid väldigt intresserade och pålästa, de vet massor om hur livsmedelsproduktion går till. Ofta blir det väldigt spännande diskussioner om till exempel köttkonsumtion eller GMO. Det är väldigt roligt med en sådan engagerad publik! 

Hur ska man få fler unga att intressera sig för lantbruk?

– Det jag tror är det viktigaste är att låta dem delta i diskussionen. De elever från gymnasiet som jag träffat vill väldigt gärna diskutera frågor som rör lantbruk. Mötet med de unga behöver inte ske i verkligheten, sociala medier är ett bra alternativ för att nå dem. Trenden med att många naturbruksgymnasier lägger ner är oroande för ungdomarnas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden inom lantbrukssektorn, det tycker jag är väldigt tråkigt. 

I höstas startade du en egen blogg. Varför då?

– Jag tycker det är roligt att skriva och hade märkt av att det finns ett stort intresse för jordbruk, djurhållning och kanske främst livsmedelsproduktion från människor som inte har någon koppling till lantbruk. Därför ville jag på ett enkelt sätt berätta om lantbruk utifrån det jag lärt mig och mina erfarenheter. 

Är detta något som du skulle rekommendera fler lantbrukare att börja med?

– Absolut! Det finns ett väldigt stort intresse från konsumenter att veta varifrån maten kommer och är det då lantbrukaren själv som berättar om det och kan svara på frågor så tror jag att många konsumenter skulle vara intresserade. Men ett kanske ännu enklare sätt för lantbrukaren är att spela in klipp till exempel till Youtube eller ladda upp direkt på Facebook. 

Vad hoppas du kunna tillföra redaktionen?

– Jag hoppas att jag kan tillföra tankar om all forskning som pågår inom lantbrukssektorn eftersom jag kommer direkt från universitetet. Som hästtjej tycker jag att det vore himla roligt att lyfta fram fler hästföretag. Det finns många hästföretagare som är väldigt duktiga inom sin kategori. Det är en jättestor och viktig bransch inom de gröna näringarna, det får vi inte glömma bort. 

Vad gör du helst en ledig dag?

I sommar kommer jag passa på att vara så mycket som möjligt i Dalsland när jag är ledig. Jag ser fram emot att röja pass inför älgjakten och att tillbringa soliga dagar i sommarstugan vid Vänern. 

Namn: Amanda Andersson 

Ålder: 25 år

Utbildning: Agronom med husdjursinriktning 

Brinner för: Svenska grisar

Förebild inom de gröna näringarna: Helena Jonsson. Helena har varit förbundsordförande för LRF så länge jag intresserat mig för de gröna näringarna. Det har varit inspirerande att se en kvinna som ordförande för en sådan stor organisation som LRF är.  

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera