Håkan är Ogräsmästare 2017

I dag har tävlingen Ogräsmästaren avgjorts. Vinnare blev växtodlaren Håkan Lindquist från Sjöbo i Skåne. 

Håkan Lindquist är Ogräsmästare 2017. Foto: Carolina Wahlberg

Tävlingen Ogräsmästaren arrangeras av Jordbruksaktuellt, Syngenta och HIR Skåne. Med följande motivering fick en glad och något chockad Håkan Lindquist ta emot priset på 10 000 kronor under andra dagen på mässan:

"Årets vinnare förstår vikten av att jobba på lång sikt med en varierad växtföljd med vår- och höstbehandlingar för möjligheten att angripa ogräsen från olika håll. Med en hög närvaro i fält har vinnaren full koll på spirande ogräs samt effekt av behandlingar, på så vis skapas en uthållig växtskyddstrategi.

Tack vare löpande arbete med jordförbättrande åtgärder som dränering samt kalkning och mineraltillförsel enligt markkartering ger årets ogräsmästare bästa möjlighet för en konkurrenskraftig gröda. Det finns hos vinnaren även ett stort engagemang för lantbruket som en hållbar del av landsbygden, där vinnaren förutom en hållbar växtskyddstrategi, tagit flera initiativ till att förbättra vattenmiljön i närområdet med framgångsrika resultat."

– Det känns fantastiskt. Helt magiskt nästan. Det var en överväldigande överraskning helt klart. Jag hade inte alls räknat med det här. Men det känns som ett kvitto på att allt det man har hållit på med under många år var bra, sa Håkan efter prisutdelningen. 

Vad gör dig till en bra ogräsmästare?

– Jag har stor kontroll i fält och har strategier, där man bestämmer vad man ska göra och så håller man fast vid det. Ibland går det kanske lite mindre bra, men oftast om man har ett mål så når man det förr eller senare. Det gäller att vara lyhörd för nya idéer, men ändå bilda sin egen uppfattning om hur det fungerar och inte bara gå på vad någon annan säger. Det är superviktigt att lära sig sina egna fält och sedan måste man lyssna på rådgivning också. Men att lära sig sina egna fält och hur de fungerar det tror jag är nyckeln framåt.

Hela gänget bakom tävlingen tillsammans med alla vinnarna. Foto: Carolina Wahlberg

Vad ska ni göra för prispengarna?

– Jag ska hitta på något kul tillsammans med familjen. De är i allra högsta grad delaktiga i detta också. Hade jag inte haft den här förståelsen från min familj, hade inte jag varit där jag är i dag. Så det handlar om samarbete.

På delad andraplats kom Carl-Johan Pettersson, Lilla Rösjö gård och Jan-Åke Svensson, Nordanå Gård. 

Läs mer om Håkan i nästa nummer av Jordbruksaktuellt.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 juni 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste