Sänkt skördeprognos för EU

EU-kommissionen sänker sin prognos för årets veteproduktion i EU till under 140 miljoner ton. Även International Grains Council (IGC) har sänkt sin produktionsprognos för EU.

EU-kommissionen sänker sin prognos för årets veteproduktion i EU med 2,42 miljoner ton till 138,86 miljoner ton. Det skulle fortfarande innebära en återhämtning från fjolårets låga veteproduktion på 134,36 miljoner ton som orsakades av skördeskadorna i Frankrike. Kommissionens nedgraderingen av veteproduktionen motsvarar en sänkning av EU:s hektarskörd med 0,1 ton per hektar till 5,84 ton per hektar.

Även IGC sänker

Även IGC passade på att sänka sin prognos för vete från EU med 400 000 ton till 140,8 miljoner ton. Man hänvisar till torrare väder än normalt i Frankrike, Tyskland och Storbritannien som bakomliggande orsak till sänkningen. Regn i slutet av maj var gynnsamma men varmare väder än normalt under juni ökade avdunstningen och begränsade tillgången på vatten.  Det torra vädret har också fortsatt i Spanien och Italien.

Sänkt prognos för korn

Det är inte bara skördeutsikterna för vete som har försämrats i EU utan också prognosen för kornproduktionen sänks.

EU-kommissionen sänker sin prognos för kornproduktionen med 2,47 miljoner ton till 57 miljoner ton. Prognosen kan jämföras med fjolårsskörden på 59,6 miljoner ton.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste