Varken köer eller brist hos KLS

Vårens prognoser om foderbrist verkar blåst över på de flesta ställen. Hos KLS Ugglarps går slakten bra och det är inga större problem med slaktköer för något av djurslagen.

Jonas Tunestål, vd KLS Ugglarps säger att de har bra flyt i slakten för samtliga djurslag i dagsläget. Foto: Emma Sonesson

I våras fanns det indikationer på att en del nötkreatur skulle kunna komma att nödslaktas på grund av den torra våren. Men sedan dess har de flesta områden fått regn och både grässkörd ett och två är bärgad i flera delar av landet.

– Första skörden och även andra har varit väldig bra på många håll, där man tidigare befarade brist på foder. Vi ser ingen generell utslaktning på grund av torka eller foderbrist. Men givetvis finns det undantag, säger Paul Robertson, inköpare nöt på KLS Ugglarps.

Varken kö eller brist

Gräset har vuxit bättre på många håll än man befarade i våras. Men fortfarande behövs regn hos de flesta. Foto: Mostphotos

Det är alltså ingen boom i slaktanmälningarna på grund av foderbrist och således ser köläget bra ut hos KLS.

– Vi har några veckors slaktkö för nöt men det är ingen större fara. Vi ligger ungefär enligt prognos och har försökt att slakta på bra, hålla högt tryck i slakten och ha balans i inköpet efter det, säger Jonas Tunestål, vd KLS Ugglarps.

Någon brist på nöt är det inte längre enligt Jonas, KLS har en bra balans och följer planen som är lagd.

När det kommer till gris är läget också under kontroll menar Jonas. Det är någon vecka förestående på grund en något sinkad produktionskapacitet som beror på en försening i en ombyggnation. I grisslakten kördes dubbla skift i början av sommaren på grund av alla helgdagar. Nu är det mest dubbla skift i förädlingen och slakten går på ordinarie tider.

Frammåt för lamm

KLS har flera gånger sagt att de vill ha mer svenskt lamm, vilket börjar ge frukt nu. Foto: Carolina Wahlberg

Jonas har flertalet gånger sagt att man vill satsa mer på svenskt lamm och det verkar ge frukt nu.

– Vi försöker få kraft i lammet och det känns absolut som att det går enligt plan. Det är kul och vi måste hjälpas åt att lyfta det svenska. Som med allt annat vi gör är detta ett väldigt långsiktigt perspektiv och det är avgörande att alla i värdekedjan har lönsamhet.

Lönsamhet för alla

De senaste sex månaderna har varit okej för KLS menar Jonas.

– Vi följer prognosen, utvecklas och växer och känner att både våra intressenter och ägare är nöjda med oss. Så vi är nöjda med vår utveckling. En del av den är att se till att stärka lönsamheten i hela kedjan annars finns inte vi kvar på sikt.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste