Stödutfodrar på grund av torka

Hos Bibbi Johansson på Bergs gård, i Västergötland är man inne på den femte veckan med stödutfodring med rundbal till alla beten. 

Betena är nedbrända i trakten kring Trollhättan och mjölkbonden Bibbi Johansson har stödutfodrat i drygt fem veckor nu. Foto: Bibbi Johansson
Förra året var ett bra vallår för Bibbi, men ändå har man varit tbungen att börja fodra med årets förstaskörd. Foto: Bibbi Johansson

Området runt södra Vänern brukar inte vara drabbat av torka men i år är betena hos Bibbi nedbrända och tillväxten avstannad.

– Vi körde andraskörd den 11 juli och sedan dess har det kommit igång och växer lite i vallen men det behöver regn, detsamma gäller spannmålet.

För att klara perioden kommer hon fortsätta tillskottsutfodra samt blanda in halm i ensilaget på vintern. Eventuellt kommer en del av spannmålen att skördas som helsädesensilage istället för att tröskas och kanske får man köpa in foder med.

Som tur är, var förra året ett bra vallår och det fanns en del foder kvar på gården. Utöver det köptes en del foder in i våras. Men lagren har sinat och nu fodrar man med årets förstaskörd, som egentligen ska räcka till vintern.

På gården finns 85 mjölkande kor och 260 djur totalt. En mjölkande ko dricker upp emot 150 liter vatten om dagen på sommaren men ännu har inte bristen på nederbörd lett till sinande brunnar.

– Vatten i brunnarna har vi men det är ju något man är bekymrad över. LRF Trollhättans kommungrupp har haft möte med tjänstemän i Trollhättans kommun om hur man skulle hantera det om det blev brist, så visst finns det förberedelser om det skulle gå så långt.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste