Samla vatten för att klara torkan

Vattenbrist är ett problem i många delar av landet. Efterfrågan på lösningar för att skapa vattenreserver har ökat både bland lantbrukare och villaägare. 

Efterfrågan på att ha en egen vattenreserv har ökat både bland lantbrukare och villaägare under de senaste åren. Foto: Carolina Wahlberg 

Redan förra året var det torrt på många håll i landet och de som håller djur är extra känsliga för vattenbrist. Allra hårdast drabbas de som har mjölkkor som kräver stora mängder vatten av god kvalitet för att producera bra.

Mjölk och lantbruk

Jenny Strand, delägare och säljare på Tranås Cementvarufabrik. Foto: Tranås Cementvarufabrik

– Fler och fler lantbrukare vill ha ett reservat för att klara vattenbristen om deras befintliga brunnar sinar, säger Jenny Strand, delägare och säljare på Tranås Cementvarufabrik och fortsätter:

– Vi har märkt av en stor efterfrågan under de två senaste åren. Förra hösten var helt hysterisk, vi hann knappt med att tillverka våra brunnsringar i takt med efterfrågan då.

De lösningar som Jenny sålt mest av de senaste åren är större helgjutna brunnar på nio kubik som störst och brunnsringar på upp till 2,5 meter i diameter.

Grön gräsmatta

Även fler och fler villaägare är intresserade av att hålla vattenreserver om bevattningsförbud utfärdas under sommaren.

– Många tar inte tillvara på regnvattnet. Om man bygger hus är det en bra lösning att sätta dit en brunn för att samla dräneringsvattnet. Tre kubik räcker långt om det är för att vattna i trädgården.

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste