Skarpt vapen mot ogräs

CombCut är ett redskap som skär av ogräs i växande gröda. I första hand var den tänkt att bekämpa tistlar men användningsområdet är större än så.  

 Knivarna kan ställas in så att de blir optimala för att skära just det ogräs som är problematiskt i det unika fältet. Foto: Katarina Johnsson
Den orangea borsten hjälper till att föra igenom ogräsen och håller rent vid körning. Foto: Katarina Johnsson

Jonas Carlsson är lantbrukare och uppfinnare. Han hade väldiga problem med tistlar i den ekologiska odlingen och funderade över en lösning.

– Vi utnyttjar den fysiska skillnaden mellan gröda och ogräs. Det kan exempelvis vara höjden, stråtjockleken, och stråstyvheten, berättar Jonas.

Produkten har ett par år på nacken, men intresset för innovationen växer för varje år. I utgångspunkten var det främst ekologiska lantbrukare som var målgruppen, men med ökande problem med resistens och en minskade kemportfölj har CombCuten blivit ännu mer aktuell.

Lantbrukare är innovativa och utvecklingen av nya maskiner och funktioner kommer ofta från dem. Jonas Carlsson, är uppfinnaren bakom CombCut, som han tog fram för att ge tistlarna på gården en match. Foto: Katarina Johnsson

Det finns även ett internationellt intresse för redskapet som redan finns i England och börjat tåga in på den kanadensiska marknaden.

– Vår första målgrupp är fortfarande ekologiska lantbrukare, men det finns ett växande intresse i Kanada där resistenta ogräs börjat bli problematiska och då kan detta vara ett alternativ, säger Jonas och förklarar att CombCutens funktioner spridit sig till utlandet via sociala medier.

I dagsläget finns den i bredder om sex och åtta meter, men en niometers är på gång. Priset ligger på mellan 150 000 och 200 000 kronor

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste