Lantmännen tror på en skörd i nivå med femårssnittet

Avkastningen har påverkats negativt av den kalla våren i hela Sverige samt torra förhållande i juli, med undantag för Skåne. En stor höstsådd kompenserar dock för torkan. 

Lantmännens prognos för skörden 2017 pekar på en avkastning i nivå med femårssnittet. Troligtvis kommer variationerna vara stora lokalt på grund av den kalla våre, torka i stora delar av landet och blött i Skåne. Foto: Carolina Wahlberg

Den första prognosen för skörd 2017 som Lantmännen gör visar på en totalskörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd på 6,1 miljoner ton, vilket är i nivå med femårssnittet. Den kalla våren gjorde att både höst- och vårsådda grödor hade en seg start.

– Årets skörd hamnar på femårssnittet. Den torra och kalla inledningen av våren försenade starten, vilket normalt påverkar avkastningen negativt. På många håll i Sverige har vi även haft låga grundvattennivåer vilket blir tydligt vid lägre regnmängder och torra perioder. Endast Skåne, Blekinge och södra delen av Gotland har fått normala regnmängder hittills i år. Detta gör att avkastningen kommer att variera mellan områdena, säger Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens spannmålsenhet, i ett pressmeddelande.

Större än 2015

Prognosen ligger något över förra årets skörd på 5,9 miljoner ton, men en bra bit under 2015 års rekordskörd på över 6,7 miljoner ton. Torkan i Mellansverige innebär lägre infektionstryck av svampsjukdomar, medan risken för det är större i Skåne.

– Mycket tyder på att variationerna mellan Sveriges olika regioner blir större än normaltsäger Mikael Jeppsson.

Lokala variationer

Lantmännen spår att skörden kommer starta senare än vanligt i Skåne på grund av den sena våren. Avkastningen kan även sänkas på grund av svamptryck.

I västra Sverige har torkan påskyndat mognaden, på lätta jordar kommer en normalskörd vara svår att uppnå.

I östra Sverige har delar av Sörmland varit mycket torra vilket leder till en skördepotential under medel. Östergötland och Gotland har fått lite mer nederbörd och verkar gå mot normalskörd.

I området runt Mälaren såg det bra ut fram till midsommar sedan blev juli torr, en prognos visar på normalskörd.

I norra Sverige var våren kall och sedan fick man lagom med regn under växtperioden, vilket innebär bra förutsättningar för skörden. Värmen som råder just nu är välbehövlig.

– Vi står väl rustade för att ta emot årets skörd vid våra 49 mottagningsplatser där Mönsterås i Kalmar län är ny för året och vi ser med spänning fram emot att leveranserna rullar in på våra mottagningar, säger Mikael Jeppsson.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste