Skölj och kyl bladgrönt

I ett fyraårigt projekt undersöker en stor grupp forskare livsmedelssäkerheten i bladgrönsaker. Risken för magsjuka är liten. Men det gäller att jobba förebyggande, i och med att salladen äts utan tillagning.

Beatrix Alsanius och Lars Mogren från SLU Alnarp arbetar med ett fyra-årigt forskningsprojekt kring säkra bladgrönsaker från jord till bord. I och med att bladgrönsaker ofta äts färska är det viktigt att man jobbar förebyggande för att minimera riskerna för bakterietillväxt. Foto: Carolina Wahlberg

– I projektet tittar vi på hela kedjan från produktion till att det äts för att minimera riskerna för magsjuka av framförallt ehec, berättar forskaren Lars Mogen på SLU i Alnarp, som är den som koordinerar projektet.

Projektet går under namnet ”Safe salad” och är finansierat av Formas. I projektet ingår fyra forskargrupper; en från SLU i Alnarp, två grupper från universitet i Lund och en från SLU i Uppsala. Forskarna tittar på olika odlingar både i fält och i växthus, olika sorter, tillagning, tvättning och transport. För att reda ut hur alla dessa steg påverkar smittrisken i slutänden.

Ett stort utbrott av magsjuka på grund av bakterier i blad-grönt skulle vara förödande för branschen. 2011 drabbades groddbranschen av ett utbrott, som de fortfarande inte helt tagit igen. Foto: Carolina Wahlberg

Kyla är viktigt

I och med att bladgrönsaker inte tillagas sker ingen avdödning av eventuella bakterier.

– Alltså handlar det om att förebygga. Att gödsla på rätt sätt, vattna på rätt sätt, ha en bra hygien och kyla, kyla och kyla så att det inte blir bakterietillväxt. Då kan vi minimera riskerna. Det är ingen jätterisk eller stor sannolikhet, men den gången vi får ett utbrott av magsjuka kommer hela förtroendet för bladgrönsaker att sjunka till botten, säger Lars.

2011 hände detta för groddar och enligt Lars är grödorna fortfarande inte tillbaka till samma nivå som innan utbrottet.

Tvätta händerna

Beatrix Alsanius är professor i trädgårdsvetenskap vid SLU i Alnarp och den som leder projektet. Hon berättar att det finns flera eventuella smittkällor för bladgrönsaker i fält. Som kaniner, fåglar och annat vilt, som kan bära på smittor som sedan sprids till människor.

– Handhygien är a och o! Tvätta händerna, det gäller både personal och konsument och så är det väldigt viktigt att personalen är frisk.

Forskarna är överens om att det absolut inte är farligt att äta sallad. Men att det är bra att veta om riskerna och tänka förebyggande och att alltid skölja och kyla bladgrönt.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 augusti 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste