Tre miljoner till utveckling av köttbranschen

Åtta projekt för ökad djurvälfärd och lönsamhet inom köttbranschen får anslag på tre miljoner kronor beviljade från branschutvecklingspengen. Projekten berör områden från utbildning, till antibiotikaförbrukning och bakterieinfektioner. 

Projekten ska även stötta de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm som branschen tillsammans tagit fram. Foto: Carolina Wahlberg 

I mitten av maj avslutades ansökningsperioden och totalt inkom 16 ansökningar till ett värde av drygt 5,2 miljoner koronor. Av de inkomna ansökningarna valdes åtta projekt ut som fick sina anslag beviljade. 

– Vi är glada över att vi har fått så många ansökningar som vi tror kommer att göra stor skillnad för lönsamheten på enskilda gårdar, säger Theres Strand, branschansvarig vid Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande.

Theres Strand, branschansvarig på Svenska Köttföretagen. Foto: Svenska Köttföretagen 

Tre miljoner kronor

Årligen avsätts tre miljoner kronor från branschutvecklingspengen för att finansiera utvecklingsprojekt som bidrar till en ökad lönsamhet inom respektive bransch. Fördelningen mellan djurslagen baseras på deras respektive inbetalning till branschutveckling varje år genom pengar från slaktavräkningen. Gris står för 65 procent, nöt för 30 procent och lamm för de resterande 5 procenten.

Beviljade projekt

I år skulle projekten förutom lönsamhet specifikt fokusera på bland annat att säkra en fortsatt låg förbrukning av antibiotika, upprätthålla en god djurhälsa och en effektivare produktion.

Av de projekt som fått beviljade anslag handlar ett om lamm och syftet är att titta närmare på best practice från forskning till fält. På nötsidan har två projekt fått beviljade anslag, det ena tittar på diagnostisering vid oplanerad slakt av tjurar i liggbåsbesättningar och det andra vill öka kunskapen om infektioner orsakade av bakterien Mycoplasma bovis. Resterande sex projekt rör gris och handlar bland annat om att anordna kurser och ett projekt handlar om att hitta nyckeltal för antibiotikaanvändning i grisbesättningar.

Det är även beslutat att mer medel kommer användas i höst för att öka kunskapen om avvänjning av smågrisar utan zink. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 31 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste