Tidigare höstslakt ger längre väntetider hos HKScan

Väntetiden för att skicka djur till slakt har ökat för HKScans producenter. De djurägare som drabbats är främst mindre producenter som inte anmält djuren till slakt i förväg. Torkan och bra planering har gjort att slakten ökat i år. 

Foderbristen som kommit av torkan som drabbat delar av landet och det faktum att fler djurägare blivit noggrannare med att anmäla sina djur till slakt i tid, har gjort att väntetiderna hos HKScan har ökat.  Foto: Carolina Wahlberg 

– Leverantörer som ringer vid denna tiden på året brukar få vänta 3-5 veckor, men nu är väntetiden 7-10 veckor, säger Magnus Lindholm, operativ direktör HKScan Sverige.

Det som hänt är att alla veckor har blivit fulla och det har blivit en väntetid på att skicka nötdjur till HKScans anläggningar. Men Magnus framhåller att djurägare som anmält sina djur i förväg, vad som kallas planeringsanmälan, inte drabbas av den längre väntetiden.

– 90 till 95 procent av alla djur hämtar vi i tid, säger han.

Möjlighet att skicka skadade eller sjuka djur till slakt påverkas inte av väntetiden utan det finns utrymme för akuta ärenden.

Ändrade förhållanden  

Magnus Lindholm, operativ direktör HKScan Sverige. Foto: HKScan Sverige 

Torkan och därav foderbristen som drabbat delar av landet är troligen en stor bidragande orsak till att fler väljer att skicka djur till slakt nu.

– En del av höstslakten har kommit in tidigare, normalt har vi en puckel under hösten från slutet av september och fram till november.

Magnus tror att den puckeln som brukar inträffa senare under hösten inte kommer bli lika stor i år.

En annan faktor som påverkar är att många större producenter blivit noggrannare med att planera slakten av sina djur.

–  Många bönder har blivit duktigare på att veta när deras djur är slaktmogna och därför ser vi att de som planeringsanmäler blir fler för varje år. 

Ökad efterfrågan väntar

Redan nu kan HKScan se att anmälningstrycket lättat litegrann även om väntetiden är oförändrad.  Inom några veckor när skolorna startar brukar efterfrågan på kött öka och i år har HKScan valt att öka slakten ytterligare. Men för prisutvecklingen är det viktigt att inte öka slakten för drastiskt.

– Det är viktigt att vi parerar och inte bara slaktar på nu för att vi har lång väntetid. Det trycker ner priserna och i förlängningen kan det innebära en prissänkning för bonden.

Mindre producenter

De djurägare som främst får en längre väntetid än vanligt är mindre producenter som ofta vill skicka ett par djur. Det gör att väntetiden berör relativ många lantbrukare, men sett till antal djur är det inte en stor del det handlar om.

– Varje enskilt fall som ringer nu får prata med våra inköpare och så får vi se hur vi kan lösa det på bästa möjliga sätt, säger Magnus och fortsätter:

– De mindre producenterna är lika viktiga för oss och därför vill vi hantera detta så bra som möjligt.

Anmäl i tid

För att undvika långa väntetider är det bästa att anmäla djuren till slakt i god tid. Där ser Magnus att HKScan kan bli bättre på att informera producenterna.

– Vi ser att vi behöver bli bättre på att informera, främst våra mindre leverantörer om vikten av att planeringsanmäla, säger Magnus och fortsätter:

– Mitt tips är att till nästa år är vara tidigare med anmäla djur. Planera när djuren ska lämnas och ring redan tidig vår.

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 augusti 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste