Så gör OP Maskiner livet surt för tjuvar

Inbrott och dieselslangningar hos maskinhandlare och entreprenörer är ett eskalerande problem. Enligt Maskinentreprenörerna drabbades varannan företagare förra året. För OP Maskiner har dock problemet försvunnit tack vare ett avancerat kameraövervakningssystem.

Sten Persson, OP Maskiner, satsade på en ”digital väktarlösning” från Safe Solutions och har sedan dess inte haft ett enda inbrott på sin anläggning. Maria Imperatore, säljare på Safe Solutions, berättar att företaget nu ska satsa på att växa inom sektorn och ta fram fler produkter som anpassas för branschens behov. Foto: Ann-Louise Larsson

Sten Persson på OP Maskiner i Kristianstad tröttnade på att inte få ha företagets grejer i fred. Han hade provat med traditionell kameraövervakning men ganska snart visade det sig att obehöriga lärde sig att förstöra kamerorna så snart de tagit sig in på området.

Digital väktare

För två och ett halvt år sedan investerade han i en helt ny ”digital väktarlösning” från Safe Solutions, där kameror – en id-kamera och en värmekamera – sitter på en 12 till 18 meter hög mast och ”ronderar” området digitalt 24 timmar om dygnet. Sedan dess har han inte haft ett enda inbrott på sin anläggning.

– Jag tror att det avskräcker. Dessutom har vi möjlighet att agera innan de ens tagit sig in på området, tack vare den digitala väktaren, säger Sten Persson.

Smart kamera

Enligt Maria Imperatore, säljare på Safe Solutions är övervakningssystemets värmekamera intelligent. Den larmar och analyserar utifrån bilden den tar. Bilden är densamma dag som natt och påverkas inte av väderlek. 

– Larmet går och vår sambandscentral observerar och agerar. Är det tjuvar som är på väg mot objektet vidtar vi överenskomna åtgärder som blixtljus, siren, högtalare eller så larmar vi direkt till polis. Vi låser värmekameran till förövarna. Därefter kan vi följa dem upp till 2 200 meter. Det är så vi guidar polisen till tjuvarna, förklarar Maria.

Fler möjligheter

ID-kameran är ett smart verktyg inte bara för brottsförebyggande utan kan även vara till hjälp för exempelvis in- och utpassering och vägning dagtid när verksamheten är igång.

– ID-kameran tar passfoto på 400 meters avstånd och registreringsskyltar på 700 meters avstånd. Denna kan man koppla till in och ut- passager, elgrindar och våg. Här har man kontroll på området direkt i sin smartphone, Ipad eller dator. Man kan gå tillbaka två veckor i tiden för att kolla händelser, säger Maria.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 augusti 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste