Stor ökning för ekologisk kyckling
Den ekologiska animalieproduktion fortsätter att öka. Ekologisk slaktkyckling var det som ökade mest under förra året. Men även gris och ägg hade ett bra år.
Ny statistik från Jordbruksverket publicerade i dag och visar utvecklingen för den ekologiska animalieproduktionen under 2016.
Kyckling och gris
Förra året skedde nästan en fördubbling av antalet producenter med uppfödning av ekologisk slaktkyckling. Detta gav en ökning av slaktade kycklingar på 193 procent. Även om ökning var stor är den ekologiska slaktkyckling endast 1 procent av den totala produktionen i Sverige.
Även slakten av ekologiska grisar ökade med 6 procent. Den totala ökning över de senaste fyra åren är 36 procent. Men även de ekologiska grisarna utgör en liten del av den totala slakten, endast 2 procent.
Oförändrat läge
Slakten av ekologiska nötkreatur samt får och lamm ligger kvar på samma nivå som 2015. Ekologiska nötkreatur utgör ungefär 15 procent av den totala slakten och för ekologiska får och lamm är samma siffra omkring 23 procent.
Mjölken fortsatt stabil
Invägningen av ekologisk mjölk hade sin stora ökning mellan åren 2006 till 2012. Under de senaste åren har invägning legat stabilt med endast marginella ökningar. Förra året utgjorde den ekologiska mjölken 13 procent av den totala invägningen.
Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ökade förra året medan produktion av syrade produkter samt grädde och ost minskade.
Ökning för äggen
Invägningen av ekologiska ägg har ökat mycket under de senaste åren. Förra året var ökningen 25 procent jämfört med 2015. Sett till den totala invägningen av ägg utgjorde de ekologiska äggen 18 procent i fjol.