Lantmännen satsar på inredningsbranschen

Lantmännen är delaktiga i ett nytt projekt som ska tillverka möbler och inredning av restprodukten havreskal. Inom några år kan produkterna finnas i ditt hem

Att ersätta fossila råvaror med biomaterial är viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Lantmännen deltar i ett nytt projekt där havreskal ska användas för tillverkning av möbler och inredning. Foto: Staffan Erlandson

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som delar ut drygt tre miljoner kronor till miljöteknikföretaget OrganoClick och inredningsföretaget Offecct. Företagen ska tillsammans med bland andra Lantmännen utveckla ett biokompostmaterial för tillverkning av möbler och inredning.

Annelie Moldin, vetenskaplig projektledare på Lantmännen R&D. Foto: Lanmännen 

Lantmännens del i projektet är som råvaruleverantör och primär förädlare av havreskal. Att ersätta fossila råvaror med biomaterial är ett steg mot ett mer hållbart samhälle och där kan Lantmännen bidra med sidoprodukter som skapas i tillverkningen av havregryn. 

– Lantmännen söker ständigt nya användningsområden för spannmålskedjans restprodukter. Vi är mycket glada över att få möjlighet att samarbeta med bland annat OrganoClick, som har tekniken och kunskaperna kring utveckling av biobaserade material, säger Annelie Moldin, vetenskaplig projektledare på Lantmännen R&D.

OrganoClick är ett svensk företag som utvecklar funktionella material av miljövänlig fiberkemi. I projektet är företagets uppgift att vara material- och processutvecklare.

Att tillverka biobaserade produkter är ofta kostsamt, men genom att utnyttja havreskal som annars skulle förbrännas är förhoppningen att skapa kostandsaffektiva produkter. Samtidigt som de är klimatvänliga och funktionella.

Projektet påbörjades i juni och målet är att produkterna ska finnas på marknaden inom tre till fyra år. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 28 augusti 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera