Kina satsar på stallgödsel

I Kina ska djuruppfödare få betalt för att de tar hand om gödseln, både för spridning i fält och produktion av biogas. Detta är ett sätt att få bukt med de föroreningar som jordbruket har orsakat i landet under lång tid. 

Den kinesiska staten ska implementera en plan för att få fler djuruppfödare att använda den gödsel de producerar. Dels i fält men även för biogasproduktion. Problem med gödselläckage till vattendrag och sjöar är en stor orsak till vattenföreoreningar i landet. Foto: Thinkstock
En tredjedel av världens konstgödsel används i Kina. Detta vill staten stoppa och istället öka användingen av stallgödsel. Foto: Thinkstock

Lantbrukarna kommer att få bidrag för att bygga biogasanläggningar för att hantera gödseln som tidigare läckt ut i sjöar och vattendrag, detta annonserade den kinesiska regeringen den första augusti, rapporterar Reuters.

Mot förorening

Planen innebär att anläggningar ska byggas i 200 stora jordbruksområden med djur till år 2020. Det är dock mindre än hälften av de 586 större områden som har ett stort antal grisar och fjäderfä.

Jordbruksdepartementet har ännu inte gett några detaljer gällande hur stora bidragen kommer att vara men initiativet kan var ett stort steg mot att minska användningen av mineralgödsel samt minska vattenföroreningarna.

– Vi ska hjälpa lantbrukarna att förstå hur stallgödsel kan förbättra energieffektiviteten och miljön, sa Zhong Luqing, chef för gödning på jordbruksdepartementet, när planen presenterades.

Bättre villkor

Förutom bidrag för investering i biogasanläggning ska lantbrukare som tar tillvara på sin stallgödsel få bättre lånevillkor, skatter, elpriser och sänkta arrenden.

I Kina har det växande gödselberget blivit ett problem på grund av att framförallt uppfödningen av fjäderfä och gris vuxit kraftigt de senaste tio åren. Kinas djurhållning genererar nära fyra miljarder ton gödsel om året, enligt jordbruksdepartementet. Samtidigt använder de runt en tredjedel av världens konstgödsel, och initiativet är därmed ett steg i strategin mot att minska detta.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera