Folke – en ny ost på hyllan

Ica utmanar ostklassikerna med en ny egen ost. Folke är gjord på svensk mjölk och framtagen tillsammans med Norrmejerier. 

Folke en ny svensk ost från Ica och Norrmejerier. Foto: Ica

För ett år sedan började Ica öka andelen svensk mjölkråvara i sina egna produkter. Nu kommer den nya osten Folke som ytterligare en satsning.

–  Genom att lansera en svensk ostsort med ny smak hoppas vi öka intresset för svenska hårdostar. Det här är en ost som påminner om schweiziska hårdostar i smaken. Genom osten Folke tar vi den svenska osttraditionen vidare och stödjer samtidigt svenska bönder. För att producera ett kilo ost krävs cirka tio liter mjölkråvara vilket gör att ost är ett bra sätt att öka avsättningen för svensk mjölk, säger Dan Jacobson, kategorichef Ica Sverige, i ett uttalande.

Namnet Folke fick osten genom en tävling i tidningen Buffé, med följande motivering:

”Tidigare klassiska svenska ostar har namn som för tankarna till präster och adel. Nu är det dags för osten som passar alla folk. Osten för alla heter Folke.”

Exempel på andra mejeriprodukter inom Ica som bara är gjord på svensk mjölkråvara är Ica vispgrädde 36 %, Ica Hushållsost, Ica Kvarg fetthalt 0,5 % och Ica Drickyoghurt.

Totalt är 90 procent av Icas mejeriprodukter gjorda av svensk mjölkråvara. När det gäller ostsortimentet i stort är den siffran 67 procent. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste