Pris till Fendt i ny kostym

Den senaste versionen av Fendts koncept för jordbruk utan traktorförare belönas med en silvermedalj av Agritechnica. Fendts små robotar har nu utvecklats till att klara majssådd.

Fendt MARS kan ersätta både traktor och traktorförare till majssådden. Foto: Agritechnica

Fendts version av självkörande traktorer är Fendt MARS Mobile Agricultural Robot Swarms och

innebär i sin senaste inkarnation, som visas på Agrictechnica och belönas med en silvermedalj av mässan, en etablering av majs utan vare sig traktor eller traktorförare.

Svärmar av robotar

När framtidens lantbruksteknik diskuteras talar man om antingen större och starkare maskiner eller mindre självgående maskiner som jobbar i svärmar för att utföra samma jobb.

Fendt MARS är ett system som bygger på strategin med svärmar av små maskiner. Systemet uppges vara det första systemet med svärmteknologi i lantbruksteknik som nu är klart att för att kunna lanseras på en marknad.

Små lätta maskiner

Fendt MARS som nu har utvecklats för att klara av majssådd består av en svärm på 6-12 små, självstyrande, eldrivna enheter. De självstyrande enheterna transporteras till fältet av en operatör som också fyller dem med majsutsäde. Operatören kan sedan övervaka dem på distans.

Ute på fältet stör svärmen grannarna minimalt. Ljudnivån är låg och de saknar belysning, vilket gör maskinerna lämpliga för arbete 24 timmar om dygnet även intill bostäder.

Vikten för varje enhet uppges kunna vara så låg som 40 kg. Svärmen i arbete skulle därigenom kunna minska markpackningen.

All data från arbetet sparas och alla enheter kommunicerar med varandra och operatören.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste