Ung grisföretagare satsar på nybygge

Lägga ner smågrisuppfödningen eller bygga? Det var frågan som Fredrik Nilsson på Bohls gård ställdes inför när avtalet med suggringen blev uppsagt. Valet var inte så svårt för den unge grisföretagaren, och under sommaren flyttade de egna suggorna in i det nya stallet.

Fredrik Nilsson är 30 år ung och satsar på grisföretagande på Bohls gård utanför Falkenberg. Här tillsammans med sin pappa Lennart Nilsson och Elina Persmark som är djurskötare på gården. Foto: Emma Sonesson

Bohls gård ligger utanför Falkenberg i Halland. Fredriks föräldrar Kristina och Lennart Nilsson köpte gården och byggde slaktgrisstallar på 70-talet. År 2000 byggdes suggstallet med enhetsboxar.

I dag är det Fredrik, som är yngst av fem syskon, som äger en tredjedel av gården och ansvarar för den dagliga driften. Men att bli bonde och grisföretagare var inget självklart val från början. På gymnasiet läste han byggprogrammet och började därefter arbeta som snickare.

– Det gjorde att jag fick något att jämföra med. Jag insåg att det faktiskt är kul att arbeta på gården, berättar Fredrik.

Tuff start

En god vän övertalade honom om att de skulle gå en KY-utbildning inom jordbruk i Svalöv. Därefter bar det vidare till Alnarp och lantmästarprogrammet. Starten på bondekarriären blev dock tuff. Samma dag som Fredrik tog examen på Alnarp opererades pappa Lennart för cancer. Därefter följde en period med tuffa cellgiftsbehandlingar.

– Jag kastades rakt in i företagandet. Om man bortser från orsaken kan man så här i efterhand se att det var på gott och ont. En insikt är att man som företagare inte får göra sig oersättlig genom att vingklippa personalen, säger Fredrik.

Gyltorna köps in från tre olika livdjursuppfödare.  – Första grisningen med egna gyltor har gått över förväntan. Jag har stort fokus på att få gyltorna lugna och tillitsfulla och att de inte ska tappa för mycket i hull, berättar Elina Persmark som ansvarar för smågrisarna på gården. Foto: Emma Sonesson

Grisarna bas i företaget

Upplägget för smågrisuppfödningen på Bohls gård var att hyra in dräktiga suggor från navet i Nydal ett par mil bort. För 1,5 år sedan sades dock avtalen upp från navets sida, med anledning av att de skulle utöka antalet egna grisningar.

– Vi hade tre val; lägga ner smågrisuppfödningen, byta till en annan suggring eller bygga för egna suggor. Beslutet var egentligen ganska enkelt. Jag var 29 år och det kändes tråkigt att avveckla smågrisuppfödningen. Och eftersom sugg­ringsverksamhet verkar vara en trend på nedgång så valde vi att bygga för egna suggor, berättar Fredrik.

Hela proceduren från beslut till färdig byggnad har gått snabbt och under sommaren 2017 tas det nya stallet i bruk.

– Annars hade vi stått med tomma stallar under en period, vilket inte känns optimalt. Hur som helst så är det ju ändå grisarna som håller hjulen på företaget snurrande.

Vagn och sadel

Valet av system föll på att göra två betäckningsavdelningar med semineringsbås och djupströ bakom. Galten kommer att åka i en galtvagn framför båsen och arbetet kommer att underlättas av Stimulus galtsadlar.

– Jag tror att galtsadlarna kan bidra till både bra arbetsmiljö och bra dräktighetsprocent, säger Fredrik.

För de suggor som av någon anledning behöver betäckas utanför båsen finns det utrymme i anslutning till galtboxarna.

Efter konstaterad dräktighet flyttas suggorna till en avdelning med foderliggbås och aktivitetsyta. Dessutom finns det gott om resursboxar, tänkta för sjuka djur eller gyltor mellan karantän och första grisning.

Ritningarna till stallet är gjorda av Fredrik Persson på Lifsungs och Erik Lindahl, Lundens Djurhälsa.

– Det optimala, och kanske normala, hade väl varit att åka omkring och göra studiebesök för att bilda sig en uppfattning om vilket system man vill ha. Men det fanns det inte tid till, och jag kände mig alldeles för grön på området för att har någon uppfattning om optimalt system själv, säger Fredrik och tillägger med ett skratt:

– Men det är ju inte så att jag agerar försökskanin här heller. Jag litar på Erik och Fredrik och systemet är beprövat.

När Jordbruksaktuellt besökte Bohls gård var det nya stallet fortfarande en byggarbetsplats. Suggorna skulle flytta in några veckor senare. Avdelningen där suggorna går efter konstaterad dräktighet består av foderliggbås och aktivitetsyta. Foto: Emma Sonesson

Jobba inte slita

Centralt i designen av den nya byggnaden har varit att det ska vara lättjobbat.

– Jag brukar säga att jag älskar att jobba men hatar att slita, säger Lennart både på skämt och allvar.

Själva byggprocessen har gått över förväntan.

– Alla har verkligen skött sitt jobb bra och hållit tidsplanen perfekt, berättar Fredrik.

Personalfrågan stor

Prislappen på nybygget landar någonstans mellan 7 och 7,5 miljoner. Finansieringen har inte varit något problem.

– Visst måste man visa att man har koll på siffrorna, men banken har inte ifrågasatt investeringen, de är helt med på idén, säger Fredrik.

– Vi har ett mycket bra samarbete med Sparbanken i Falkenberg sedan länge, inflikar Lennart.

Största frågetecknet inför investeringen för Fredriks del var istället oron inför att inte lyckas hitta bra medarbetare.

– Kunniga medarbetare är bra, men intresserade är helt nödvändigt. Vi annonserade tidigt, men jag var ändå orolig för att inte hitta rätt, berättar Fredrik.

Oron visade sig vara obefogad och i december anställdes Elina Persmark som ska ansvara för smågrisarna.

Bättre än medel

Att det finns framtidstro och entusiasm på Bohls gård råder det ingen tvekan om och några spår av griskriser i form av skepticism inför grisföretagande märks inte.

– Jag har nog haft alla chanser att bli avskräckt, men det har jag inte blivit. Jag har en tro på att om man är bättre än genomsnittet på det man gör så kommer man att få finnas kvar. Djur och växtodling är en bra kombination, som ett litet kretslopp. Dessutom tilltalas jag av att man kan sätta upp små mål inom grisuppfödningen och ganska snabbt se resultat av sina insatser. Det motiverar till ständig förbättring, säger Fredrik och Elina håller glatt med:

– Jag tycker att det är jätteroligt att jobba med grisar, att sätta upp små mål hela tiden och följa upp resultaten. Vi tävlar mot Örjan (Bertilsson, etta på WinPig-toppen för smågrisuppfödning, reds anm)!

– Nu har vi konsumenterna med oss på ett helt annat sätt än förut också, konstaterar Lennart.

Fakta: Bohls gård

Drivs av: Fredrik Nilsson

Ägs av: Fredrik Nilsson och hans föräldrar Lennart och Kristina Nilsson, en tredjedel vardera

Medarbetare: Elina Persmark och Tore Johansson

Grisuppfödning: 330 suggor och 1 450 slaktgrisplatser

Växtodling: brukar 230 hektar, och odlar huvudsakligen foder till grisarna; spannmål, åkerböna, raps

Aktuellt: bygger för egna suggor efter att ha varit satellit i 16 år

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 01 oktober 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste