Långa väntetider för oplanerad slakt

Väntetiderna för nötslakt hos HKScan är för närvarande nio till tio veckor om man anmäler i dag. Allt fler planerar slakten vilket ger mindre utrymme för spontanslakt. 

Allt fler uppfödare planerar sin slakt vilket leder till färre luckor i slakten för de som spontananmäler. Det är en av orsakerna till att väntetiderna för nötslakt är långa hos HKScan just nu. Foto: Carolina Wahlberg

De stora nötköttsproducenterna har länge varit duktiga på att planera sin slakt och nu ser man på HKScan att allt fler mellanstora uppfödare också börjat planera. Detta är en av orsakerna till att väntetiderna för slakten för tillfället är lång.

Magnus Lindholm, operativ chef, HKScan berättar mer om det rådande läget i slakten hos företaget. Foto: HKScan

– Vi har väldigt många bönder som planeringsanmäler i tid, man ringer vecka 24 och säger att man vill lämna vecka 35, dessa djur hämtar vi i stort sett alltid vid avsatt tid, plus/minus en vecka. Sedan finns det de som inte planeringsanmäler och det handlar ofta om färre djur, berättar Magnus Lindholm, operativ chef HKScan.

HKScan gör en slaktplan på helår där man bestämmer hur mycket som ska slaktas varje vecka och det kan variera över säsongen, under hösten är slakten något högre än på våren. Det innebär också att priset överlag är något lägre på hösten än på våren.

70 procent planerad        

Runt 70 procent av slaktvolymen är planerad vilket gör att 30 procent av volymen läggs in i de luckor som finns kvar. 

Enligt Magnus har slakten hittills i år varit något högre än förra året. Den ökade planeringsslakten tror han beror på att man blir bättre på att planera men även att sommaren varit torr och att det på en del håll finns vatten- och foderbrist.

– I vanliga fall kanske man har mellan tre och fem veckors väntetid om man anmäler slakt vid denna tiden på året, men i dagsläget ligger det på runt tio veckor. Skulle vi dra på och slakta fler djur, får vi ett överutbud och förstör prisbilden till konsument, förklarar Magnus och poängterar att ju fler som planerar desto bättre för hela värdekedjan.

– Jag förstår att de som är vana vid tre till fyra veckors väntetid tycker att det är kämpigt med nio till tio som det är nu. Men jag skulle inte säga att vi är i ett sämre läge än i somras.

Om man har behov av akut slakt på grund av spentramp eller dylikt så kan HKScan dock hantera det.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 september 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera