Mycket skrik för lite ull hos Preem

Det svanenmärkta bränslet Preem Evolution Diesel+ finns bara på 22 av 570 Preemmackar, men ändå sträcker sig marknadsföringen från norr till söder i samtliga kanaler och en del anställda på mackarna tror att de säljer svanendiesel, när så inte är fallet. 

Marknadsföringen av svanenmärkta Preem Evolution Diesel+ är omfattande sett till kvantiteten och att den finns på 22 av 570 mackar i Sverige. Här får Petter Holland, vd Preem svanencertifikatet för världens första svanenmärkta flytande drivmedel. Foto: Fredrik Winqvist

Sommaren 2016 blev Preem Evolution Diesel+ det första bränslet att svanenmärkas i Sverige, i och med att det innehåller minst 50 procent förnybar diesel och uppfyller ett antal kriterier från Svanen. Resten är fossil råvara. Förutom denna plusversion har Preem även Preem Evolution Diesel, som har en lägre inblandning av förnybar råvara på mellan 25 och 40 procent, det är inte svanenmärkt.

Att ett bränsle baserat på 50 procent fossil råvara från Ryssland och Nordsjön kan miljömärkas har ifrågasatts. Svanen tydliggör sina krav på drivmedlet på sin hemsida där de skriver:

”Det grundläggande kravet är att ett svanenmärkt drivmedel inte ska släppa ut mer än 50 g CO2-ekv/MJ. Svanen ställer även krav på att palmolja och PFAD (biprodukt från palmoljeproduktionen) inte finns i drivmedlet.”

22 av 570

Det svanenmärkta bränslet finns enligt Niclas Brantingsson, pressansvarig på Preem, på 22 mackar i dagsläget men vid lanseringen i november 2016 fanns det på 100 mackar. Totalt har Preem 570 tankställen för privatpersoner.

Den sålda kvantiteten svanenmärkt bränsle 2016 uppgick till 450 000 kubik, medan den till och med septembers utgång 2017 endast ligger på 80 000 kubik.

– Det har minskat och det beror på råvarutillgången. Vi har beslutat att inte använda palmoljebaserade råvaror för att vi inte tycker att det är en hållbar lösning, så vi använder andra hållbara lösningar som framförallt tallolja från den svenska skogen och det har gjort att råvarutillgången minskat för vår del och då har vi fått krympa tillgängligheten lite grann. Men vi har ambitionen såklart att successivt återgå och öka tillgängligheten.

Uppgifterna från Preem är att den förnybara dieseln främst är baserad på tallolja. När Jordbruksaktuellt frågar om en innehållsförteckning med konkreta kvantiteter får vi dock inget konkret svar, istället skriver Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem följande i ett mejl:

– När det gäller råvaror så använder vi oss av tallolja till största delen men också animaliskt avfall, raps med mera.

Vidare hänvisas vi till hemsidan för att läsa mer om hur Preem utvärderar de råvaror som används, vilket inte var frågan.

Gunde Svan

Preem Evolution Diesel+ finns alltså på 22 mackar i Sverige, samtidigt som Preems kampanj ”Det är skillnad” med Gunde Svan i spetsen, gör entré den16 september i år. Reklamen visas bland annat på TV4, MTG, TV4 Play, MTG Play, Youtube, DN.se, DI.se, utomhus, i sociala medier, i Preems kanaler och på stationerna. Reklambyrån bakom det hela är Forsman & Bodenfors som även är kända för Coops reklam ”Ekoeffekten” och ”Kära Köttbit”.

– Det var inte helt självklart att delta. Men sedan läste jag på om Preem och ämnet och då kände jag att vi var på samma våglängd. Jag har själv funderat mycket på klimatfrågor och om det klimatavtryck man lämnar. En viktig del som övertygade mig var just svanenmärkningen. Eftersom jag vet hur svårt det är att få en sådan märkning kände jag att Preem var seriösa och faktiskt menar allvar med sitt arbete, säger Gunde Svan, i ett pressmeddelande från Preem som skickades ut i samband med kampanjen.

I slutet av september utsågs även Preem till det mest hållbara drivmedelsbolaget inom branschen i studien Sustainable Brand Index Business to Business.

Tror de säljer miljömärkt

För den som vill veta vad macken har för bränsle är det enkelt att gå in på hemsidan. Men något förvirrande var bilden på Preem Evolution Diesel+ som låg under kategorin "Drivmedel". När Jordbruksaktuellt kontaktar Preem såg det ut som ovan på de flesta mackars hemsida och bilden på Preem Evolution Diesel+ var inte klickbar, utan låg bara där. Efter kontakt med Preem plockas dock denna bild bort. Foto: Skärmdump 2017-10-27 kl 08:45

Namnet på Preems två bränslen, den ena svanenmärkt och den andra inte, är Preem Evolution+ och Preem Evolution (utan plus). Namnen är snarlika och i båda fallen har andelen förnybar inblandning kommunicerats flitigt av Preem, så pass att till och med en del av de som arbetar på bensinmackarna tror att Preem bara har svanenmärkt diesel.

Jordbruksaktuellt har gjort en rundringning till sju mackar i Sverige som vi vet inte har Preem Evolution Diesel+ och frågat dem om de har svanenmärkt bränsle. Tre av sju visste vad de sålde medan fyra av sju trodde att de sålde svanenmärkt diesel, när de egentligen bara hade Preem Evolution Diesel i pumpen. I ett par fall berättade även personalen att dieseln på alla Preems mackar i Sverige är miljömärkt.

Efter att Jordbruksaktuellt varit i kontakt med Preem uppdateras hemsidan och Preem Evolution Plus tas bort. Foto: Skärmdump 2017-10-27 14:32

Men svanenmärkt bränsle finns det bara på 22 av 570 mackar.

Preem kommenterar:

”Alla stationer har fått information om vår svanenmärkning men det kan såklart var några personer som kan ha missat det. Det är också en utmaning att säkerställa att alla fått informationen då många stationer har extraarbetare på helger, studenter och så vidare, det är en bransch med en relativt hög arbetskraftsomsättning speciellt när det gäller helgarbetare, så som retailbranschen ofta fungerar. Därför är vår hemsida också en mycket viktig informationskanal till våra kunder.

Vi kommer att gå ut med mer information till våra stationer i frågan.”

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 oktober 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste