Bättre jordgubbar med mer pollinering

Enligt forskare har pollinering större betydelse för bären än man tidigare trott. 

Forskare vid Lunds universitet har studerat hur pollinering påverkar jordgubbar. Foto: Lunds Universitet

Att pollinering är viktigt för att få fram många grödor är inte okänt, inte heller att jordgubbar är en av dessa grödor. Men enligt en ny studie har pollineringen större betydelse än man trott.

Jordgubbar som mognar snabbare och som väger mer. Det blir det positiva resultatet om bären under odlingen fått tillgång till en rik pollinering.

Biologisk mångfald

– Jordgubbsplantor vars blommor får besök av många och olika typer av pollinerande insekter får jordgubbar som växer bättre än de som endast pollinerats av ett fåtal eller av liknande insekter. En rik biologisk mångfald, med många olika pollinerande insekter, kan därför gynna jordgubbsodling och odling av andra insektspollinerade grödor, säger Lina Herbertsson, doktorand vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Undersökte rapspollen

I undersökningen tittade man även på om rapspollen störde pollineringen av bären.

Detta eftersom att raps är en gröda som ger ifrån sig mycket pollen och att både jordgubbar och raps blommar samtidigt och pollineras av många liknande insekter.

Forskarna kunde inte hitta några bevis för att inbladningen av rapspollen påverkade varken storlek eller mognad av jordgubbarna.

Läs mer: Assessing the risk of stigma clogging in strawberry flowers due to pollinator sharing with oilseed rape.

Studien är skriven av Lina Herbertsson, Ida Gåvertsson, Björn Klatt och Henrik Smitt, forskare vid Centrum för miljö och klimatforskning samt Biologiska institutionen vid Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet  Studien var nyligen publicerad i Journal of Pollination Ecology.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 november 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Tydliga skillnader mellan kandidaterna till Europaparlamentet

Den här veckan öppnar förtidsröstningen till Europaparlamentet. Den nionde juni är den stora valdagen. EU-ländernas medborgare ska välja 705 ledamöter. Sveriges medborgare väljer ut 21 av dessa. För jord- och skogsbruket är Europaparlamentets politik väldigt viktig. Vi har såklart frågat de svenska partierna vad de vill arbeta för, ur jordbrukets perspektiv. Glädjande nog är svaren konkreta, men missar de inte den allt överskuggande frågan?

 

Kommentera