Så blev skörden 2017

Trots krångligt väder och obärgad skörd är totalskörden av spannmål högre än förra året. Det visar preliminära siffror från Jordbruksverket.  

Tre miljoner ton, så mycket höstvete har det preliminärt skördats i Sverige i år. Det är 20 procent mer jämfört med förra året och 31 procent mer än femårsgenomsnittet. Foto: Carolina Wahlberg

Höstens skördeväder har varit tufft för många, över två procent av spannmålsarealen är obärgad. Men här råder stora regionala variationer.

Höstvete är som vi alla vet stort i Sverige, hälften av all spannmålsareal är just denna gröda. Mellan 2016 och 2017 ökade den odlade arealen av just höstvete med nio procent. Den ger också störst avkastning per hektar, vilket spelar in på den totala spannmålsskörden som beräknas till 5,9 miljoner ton.

Vilket alltså är nio procent mer än förra året och även åtta procent mer än genomsnittet de senaste fem åren.

Totalskörden av raps och rybs beräknas vara 43 procent högre än skörden förra året, 19 procent mer än femårsgenomsnittet och den största skörden sedan 1990. Foto: Emma Sonesson

Större totalskörd

Den totala skörden av höstvete beräknas till tre miljoner ton. Jämfört med förra året är det en ökning med 20 procent och jämfört med femårssnittet är det en ökning med 31 procent.

383 800 ton, så mycket raps och rybs har skördats preliminärt. Det är den största skörden sedan 1990. Den stora ökningen beror främst på att arealen ökade till rekordnivån 105 540 hektar.

En del obärgat

Enligt preliminära siffror beräknas även två procent av arealen med ärtorna och fyra procent av åkerbönorna vara oskördade. Jordbruksverket skriver dock att siffrorna i år är ännu mer osäkra än normalt, då en del lantbrukare inte har kunnat lämna in sina uppgifter som vanligt i och med att de ännu inte skördat.

Enligt de siffror som kommit in beräknas skörden av ärtor till 84 200 ton, det är nio procent mindre än 2016. Åkerbönan ligger kvar på samma nivå som 2016.

Höga vattenhalter vid skörd, groddning av axet samt mer viltskador än normalt är dåliga konsekvenser som rapporterats in om årets skörd.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 november 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste