Frustration över Lantmäteriets handläggningstider

Lantmäteriet gav besked om 14 månaders väntan för en avstyckning men det drar ut på tiden. Det är riktigt dålig infromation om långa handläggningstider, tycker Henrik Wachtmeister som själv är drabbad.

 

Lantmäteriets handläggningstider drabbar flera skogs- och jordbrukare runt om i landet. En av dem är Henrik Wachtmeister där det pågående generationsskiftet på gården får skjutas fram på grund av Lantmäteriet. Foto: Mostphotos

Jordbruksaktuellt har tidigare skrivit om Statskontorets utredning av Lantmäteriet som särskilt drabbar jord- och skogsbrukare. Enligt utredningen är ärenden inom jord och skog lågt prioriterade då de oftast inte har ändamål som berör infrastruktur och nya bostäder.

”För att vi har monopol”

En av de många lantbruksföretagare som drabbats av detta är Henrik Wachtmeister på Knutstorp i Skåne.

Läs mer: Ingen bättring i sikte för Lantmäteriet

– Vi anmälde en avstyckning hos Lantmäteriet inför ett pågående generationsskifte i september i fjol. Det skulle ta 14 månader, vilket jag tyckte var väldigt lång tid.

Henrik gjorde en förrättning för drygt åtta år sedan och då tog det sex månader, vilket han redan då tyckte var väldigt lång tid. Han frågade då Lantmäteriet varför det skulle ta sådan tid.

”För att vi har monopol” svarade lantmätaren helt enkelt. 

Generationsskiftet skjuts upp

Några 14 månader har det ännu oavslutade ärendet dock inte tagit. Anmälan skickades in den 21 september 2016 och nu har Henrik fått besked om att det kan dra ut på tiden och snarare landa på 16,5 månader. Utöver det ska förändringarna annonseras till allmänheten vilket tar en månad till, så slutligen kan förrättningen landa på 18 månader.

Ärendet hos lantmätaren är ett steg i ledet i generationsskiftet på gården. Nästa generation vill driva gården vidare och enligt Livsmedelsstrategin ska svensk livsmedelsproduktion främjas, men Lantmäteriets handläggningstider gör det knepigt för den nya generationen att ta vid.

– Det gäller avstyckning av mindre hus på landet, det är inte prioriterat antagligen. Allt är klart från vår sida och sonen skulle ta över den 1 januari 2018. Men nu väntar alla på Lantmäteriet, så det skjuts upp.

Fullständigt haveri

Henrik trodde att de var ute i god tid med anmälan till Lantmäteriet men tydligen räckte det inte. Om det är så stora brister hos myndigheten borde de tydligt gå ut med information om att man måste anmäla två år innan man vill att ärendet ska vara avslutat, tycker han.

– Det är ett fullständigt haveri. Hittills har jag betalat runt 30 000 kronor och ingenting har hänt. Skicka faktura är de bra på, men vad får man.

14 månader är i sig orimligt tycker Henrik som är mycket kritisk till att Lantmäteriet inte gått ut med information om att de inte kan uppfylla sina åtaganden i tid utan att man istället borde anmäla förättning två innan man vill se det klart. 

Om det ska vara på det här sättet, funderar han på hur man ska kunna planera sina avstyckningar framöver. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 november 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste