Hallå där Johan Matsanders...

...på Färna odlingar vinnare av Ullbaggepriset-gröna näringar

Johan Matsanders på Färna odlingar är vinnare av Ullbaggepriset, kategori Årets sysselsättningspris i gröna näringar. Här tillsammans med professor Katarina Eckerberg som delade ut priset. Foto: David Wreland

Hur känns det?

– Det känns jättekul! Bara att jag blev nominerad var jättekul! Alla vi som valdes ut drar åt samma håll. Vi utvecklar någonting nytt.

Vad betyder priset för dig?

– Det är ett erkännande naturligtvis. Priset betyder i första hand ett startskott för Färna odlingar och vi hoppas att det här ska hjälpa oss i marknadsföringen. 

Berätta om din verksamhet.

– Vi har odling med vinbär och rabarber, som vi sedan gör dryck och sylt av. Jag är egentligen utbildad musiklärare, men jag är uppvuxen bondgård. Odlingarna finns på Färna Herrgårds ägor. Vi har ett väldigt bra samarbete och det är även där våra produkter säljs bland annat.

2013 började arbetet med planeringen av odlingarna. Åkrarna runt herrgården hade varit oanvända så länge att de var bortplockade från systemen.

– Jag fick börja helt från scratch och göra i ordning och anmäla till Jordbruksverket om nya åkrar. De var väldigt chockade när jag ringde och sa att det flesta avanmäler. Men inte jag sa jag!

2014 planterades så de första plantorna. Men det blev en lite rörig start då en del av plantmaterialet hade fraktats långt och var i rätt dåligt skick när de till slut blev planterade. Det är först nu som skördarna börjar komma.

Johan har fått tagit hjälp både från Holland och Danmark, när det gäller kunskap, plantor och maskiner som den vinbärströskan som han använder.

– Men hade allt funnits i Sverige hade man inte varit lika unik heller! 

Vad gör du som sticker ut?

Jag har 50 000 svartvinbärsplantor och nästan 20 000 rabarberplantor. Det blir sådana mängder att det kommer påverka försörjningsgraden positivt när det gäller just rabarber och svarta vinbär. Min förhoppning är att man minskar importen av just de här varorna. Sedan har jag ett stort intresse när det gäller recept på drycker som går som en röd tråd genom hela verksamheten, från sortval av plantor till receptblandning och färdig produkt.

Har du någon utvecklingsplan?

– Jag ska fortsätta att göra det jag gör och vänta på att plantorna ska växa till sig. Så att de blir större och så att vi får lite mer ordentlig skörd. Det blir många ton bär, men det är en pressad marknad. Så man får inte så mycket betalt per flaska eller burk. Så det måste till många flaskor!

Ullbaggepriset

Genom att dela ut Ullbaggar på Landsbygdsgalan vill Landsbygdsnätverket lyfta projekt och företag som har bidragit till att utveckla landsbygden på ett positivt sätt. Samtliga som nomineras har även fått pengar från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet eller programmet för regional och socialfonden inom lokalt ledd utveckling.

Motivering:

”Färna odlingar och Johan Matsander bidrar genom sin bärodling till att odlingslandskapet hålls öppet i en trakt som annars domineras av skog. Ett lyckat samarbete förs med Färna Herrgård som köper och serverar bären Johan producerar samt arrenderar ut mark till honom. Med outtröttlig energi och stor arbetskapacitet har Johan skapat ett konkurrenskraftigt företag i en bygd där det nästan inte finns några jordbruksföretag kvar. Företaget skapar dessutom många arbetstillfällen för nya svenskar.”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 november 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste