Enda svenska kycklingslakteriet med gasbedövning

På Kronfågels slakteri i Valla har man tagit tekniken ett steg längre när det gäller djurvälfärd – kycklingarna bedövas med gas istället för el.

Produktionskedjan på slakteriet i Valla är till stor del mekaniserad. Trots det utgör Kronfågel arbetsplats för 500 personer, inklusive tjänstemän. Foto: Kronfågel

Kronfågels kycklingslakteri ligger i Valla utanför Katrineholm, och hit kommer runt 200 000 kycklingar per dag för att slaktas och förbreredas för försäljning och konsumtion.

– Slakteriet i Valla är det enda i Sverige där kycklingarna bedövas med gas, berättar Semmi Hagdahl, som är djurskyddsansvarig på slakteriet.

Slaktutbytet på en kyckling är högt. Bara 28 procent av kycklingen går till biprodukter. Ett exempel är fjädrar, skinn och tarmar som går till djurfoder. Foto: Kronfågel

Under bedövningsprocessen sitter kycklingarna kvar i samma låda som de transporterats i från gården till slakteriet. Det är mörkt i lokalen, vilket gör att kycklingarna ligger ner och är lugna. Efter avlastning från transporten sänks hela lådan ner i koldioxid.

– Koldioxiden har två olika koncentrationer. Först är det en lägre koncentration som gör att de somnar in och tappar medvetandet utan obehag, sedan högre koncentration, berättar Semmi.

Maskiner gör jobbet

När lådorna kommer upp igen är kycklingarna medvetslösa. De hängs då upp i benen och avblodas vid en station längre fram. Semmi berättar att gasbedövningen är positiv för såväl arbetsmiljö som djurvälfärd. På andra slakterier hängs djuren upp när de är vid medvetande, för att därefter bedövas med hjälp av el, något som kan upplevas stressande för såväl djur som personal, även om proceduren är väl inarbetad och beprövad.

– Vi måste vara transparanta för att våga vara stolta, menar Christian Gylche, som är chef för levande djur på Kronfågel. Foto: Carolina Wahlberg

Efter att fjädrar och inkråm tagits bort kyls kycklingarna i två timmar. Därefter är de redo att prepareras för konsument. När kycklingköttet lämnar Valla kan det exempelvis vara färskt, fryst, styckat, eller kryddat. Även om Kronfågel är en stor arbetsgivare i Katrineholms kommun sker hela processen, från att kycklingarna anländer till slakteriet till dess att de lämnar det, till stor del maskinellt. Många av arbetsuppgifterna för Kronfågels medarbetare i produktionen handlar därför om att övervaka olika processer och säkerställa att allt fungerar som det ska.

Ljus framtid

Kronfågel ingår i Scandi Standard-koncernen, Nordens största kycklingproducent med verksamheter i Sverige, Danmark, Norge och Finland och Irland. Scandi Standard har gått från bondeägt till riskkapitalägt till börsnoterat på kort tid. I Sverige är Kronfågel marknadsledande och de största konkurrenterna är Guldfågeln och EMV-produkter.

Att Kronfågel agerar just i Sverige innebär både möjligheter och utmaningar. De svenska mervärdena i form av en väldigt säker livsmedelskedja, hög djurvälfärd, stor omsorg om miljön och en rigorös kontrollapparat är inte gratis.

– När koncernledningen ser att det är bättre lönsamhet i andra länder kan det vara en utmaning att få pengar för att investera i Sverige. Vi måste kunna ta betalt för svenska mervärden via starka varumärken, säger Christian Gylche, som är chef för levande djur på Kronfågel, och fortsätter:

– Men är övertygade om att kyckling har en lysande framtid. Det är lättlagat, klimatsmart och ”alla” äter det.

Semmi Hagdahl är djurskyddsansvarig på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. 
Foto: Carolina Wahlberg

I slutet av september bjöd branschorganisationen Svensk Fågel in representanter från Jordbruksverket, Näringsdepartementet och Agria Djurförsäkring för att visa upp hur svenskt kycklingkött produceras i praktiken. Jordbruksaktuellt följde med på resan och det här är den fjärde och sista delen i vår artikelserie där du får följa flödet inom kycklinguppfödning, från ägg till kyckling till ätfärdigt kött. I förra numret kunde du läsa om verksamheten hos kycklinguppfödaren Jens Christensen på Hättorps gård. Den här gången följer vi med kycklingarna till Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. 

Kronfågel

Antal anställda: 3 000 inom hela Scandi Standard-koncernen, varav 800 inom Kronfågel.

Verksamhet: processar 55 miljoner kycklingar per år. 

Vd: Magnus Lagergren

Kunder: av omsättningen står dagligvaruhandeln för 58 procent, foodservice för 20 procent, industri för tre procent och export för 16 procent. 

Omsättning: 7,5 miljarder kronor i koncernen.

Text:
Emma Sonesson
emma@ja.se

Foto:
Carolina Wahlberg
carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 16 december 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste