Låt inte Schyffert få dig i försvarsställning

Just nu sänds programmet Köttets lustar på TV. Välkända komikern Henrik Schyffert föder upp ett par grisar i sin lägenhet och ska se om han sen kan med att slakta och äta dem. Det har fått många i jordbruket att se rött. Men hur hanterar vi bäst allmänhetens och medias förkärlek för att humanifiera lantbruksdjur?

Delar av jordbrukssektorn gick på ryggmärgsreflexen in i stabsläge när de fick höra att ”pizza, Fanta och Netflix”-Schyffert på bästa sändningstid skulle ”se köttindustrin i vitögat”. Det faktum att Henrik är jägare skänkte klen lindring.

Jag brukar föreläsa om att vi måste förekomma genom att sätta vår bild av jordbruket. Att stoppa informationskampanjer vi inte gillar eller rena drev, när de väl är igång, är mycket svårt.

Är det rätt att låta ett filmteam ta bilder från svenska gårdar och slakterier om vi misstänker att resultatet av deras reportage kan bli en negativ framställan? Ja, egentligen är beslutet lätt. Självklart kommer de som vill kritisera jordbruket eller djuruppfödning mer specifikt, alltid att finna bildmaterial att använda. Är det inte från oss så blir det ännu mer sannolikt att skräckbilder från utländska missförhållanden får illustrera.

Även i Köttets lustar visas många bilder av förhållanden som inte förekommer i Sverige. Som om frågan är äta kött och plåga djur eller inte äta kött. Så är det såklart inte. Det finns femtioelva möjligheter mellan dessa ytterligheter. Där tjänar svenskt jordbruk som ett positivt exempel.

Det är inte svårt för teamet bakom Köttets lustar att förutse branschens reaktion. Det är synd. Att gå i försvarsställning bekräftar att man skulle ha något att dölja. Kontinuerlig marknadsföring och upplysning, som den från Svenskt Kött, är ett bättre val. Inte ens 5 000 mobiliserade lantbrukare kan kortsiktigt göra någon skillnad i sociala medier om 100 000 övertygade veganer släpper lös sin intolerans mot oss allätare.

Jag vet inte vad slutklämmen i serien Köttets lustar kommer att vara. Likväl vågar jag säga att vi inte vinner något på att gå i försvarsställning. Programmets tes är egentligen befängd. Inte heller lantbrukare som föder upp grisar äter sina sällskapsdjur från vardagsrummet.

Nu i juletid möts folk med många olika vardagar för att fira tillsammans. Många lantbrukare kommer att få frågor med anledning av Köttets lustar. Gå inte i försvarsställning utan berätta sakligt om de viktiga fina egenskaper som den svenska djuruppfödningen redan står för. Jag rekommenderar:

  • Vår extremt låga antibiotikaförbrukning
  • Vår mrsa-frihet
  • Våra korta djurtransporter

Det finns väldigt många fler bra argument för svenskt kött och svenska mejeriprodukter. Du kan lätt lära ut en hel del som programmet missar och imponera med ditt lugn, inför en frågeställning som förväntas provocera dig.

Med kylen redan full av svenska julskinkor önskar jag dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste