Export av svenskt griskött till Kina – snart verklighet?

Kina har tagit ytterligare ett stort steg i processen för godkännande av export av svenskt griskött till landet.

Kina är världens största marknad för griskött. 65 procent av det kött som konsumeras i landet kommer från just grisen och griskötttskonsumtionen har ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017. 2020 väntas konsumtionen av griskött i landet uppgå till 2,2 miljoner ton. Foto: Carolina Wahlberg

Under flera år har ett flertal aktörer i den svenska grisbranschen arbetat med att få tillstånd för export av svenskt griskött direkt till Kina pågått. Att få ett exportgodkännande är en krävande process, både när det gäller tid och arbete, men nu har processen tagit ett stort kliv framåt i och med att Kina skickat ett utkast till protokoll, landsgodkännande, för import av griskött från Sverige.

Magnus Därth är vd på Kött- och Charkföretagen och en av alla dem som arbetar för att möjliggöra export av svenskt griskött till Kina. Foto: KCF

Viktig marknad

– Att vi nu fått ett utkast till protokoll (landsgodkännande) innebär att processen på allvar tar fart mot en svensk export av griskött till Kina i framtiden. Hälften av det griskött som produceras i världen konsumeras i Kina och detta är en marknad som även svenska köttföretag med våra högkvalitativa produkter måste finnas på, säger Magnus Därth som är vd på Kött- och Charkföretagen, i ett pressmeddelande.

Stort genombrott

Ett tillstånd för direkt export till Kina uppskattas kunna inbringa 150 miljoner kronor årligen till den svenska grisbranschen. Kina är en särskilt intressant marknad eftersom kineserna värdesätter detaljer på grisen som det finns mycket låg betalningsvilja för i exempelvis Europa.

– Det här är ett fantastiskt genombrott. Vår ambitiösa satsning på kvalitet, djuromsorg och låg antibiotikaanvändning imponerar på de kinesiska myndigheterna och importföretagen, kommenterar LRF:s vd Anders Källström saken.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste