VikingGenetics stöper om och satsar på embryoteknologi
VikingGenetics satsar under 2018 på att specialisera sina produktionsenheter. För Örnsro i Skara innebär strukturförändringen att antalet tjurar på stationen kommer att öka.
Antalet tjurar inom VikingGenetics har de sista tio åren minskat kraftigt, från 3 700 till runt 600 stycken. Orsaken är att avelsbolaget börjat tillämpa genomisk selektion, som medger ett mer effektivt avelsarbete.
Även om företaget löpande anpassat sin anläggningsstruktur efter utvecklingen, så finns det i dag en överkapacitet. För att råda bot på detta har VikingGenetics nu beslutat att skapa en ny struktur för sina produktionsenheter.
Fler tjurar
Produktion av sperma kommer att ske på Örnsro i Skara och Assentoft i Danmark. På Örnsro, där konventionell sperma kommer att tas fram, ökas antalet tjurar. Stationen i Assentoft kommer att leverera konventionell och könsseparerad sperma.
Tjurstationsverksamheten i Bovlund, Danmark och Hollola, Finland kommer att avvecklas. Hollola kommer istället att bli företagets kompetenscenter för embryoteknologi.
Höja nivån
Anki Roth som är avdelningschef för avel på Växa Sverige, menar att satsningen på embryoteknologi kommer att ge svenska lantbrukare ett lyft.
– Vi kommer att få tillgång till fler embryon efter våra allra bästa kvigor och på så sätt kunna tillvarata och höja den genetiska nivån i våra tre länder ännu snabbare, i och med detta, säger hon i en kommentar på VikingGenetics hemsida.
De finska tjurarna kommer att flyttas antingen till Sverige eller Danmark. Omstruktureringen påbörjas omedelbart och förväntas vara klart i september 2018.