60 år sedan Sir Edmund Hillary och "Grålle" nådde Sydpolen

En av våra mest legendariska traktorer firar i dag en speciell dag. Det är nämligen 60 år sedan bergsbestigaren och äventyraren Sir Edmund Hillary tog med Grållen till Sydpolen, och blev därmed det första team som nått sydpolen med mekaniserade fordon.

Det var aldrig meningen att Sir Edmund Hillary skulle nå Sydpolen. Istället, skulle han lämna av förnödenheter till en brittisk expedition. Men äventyraren Hillary hade andra planer och med hjälp av "Grållen" tog han sig till Sydpolen
Foto: National Science Foundation

Kärt barn har många namn och lika så den lilla traktorn Ferguson TE20. I Sverige är den mer känd som Grålle och i Norge kallas den Gråtass. Och på samma sätt som Sir Edmund Hillary inte var tänkt att nå Sydpolen var heller inte Grållen framtagen för att vara en skogsmaskin. Otaliga är ändå de kubikmeter som den lilla traktorn dragit fram från skogsskiften runt om i Sverige. Och Hillary nådde Sydpolen. Med hjälp av en Grålle.

Grållens väg till sydpolen

Sir Edmund Hillary och Grålle på ett frimärke. Trots att Grållen bara producerades mellan åren 1946-1956 finns än i dag ett stort antal fungerande Grållar som hjälper till med snöröjning, på åkrarna och i skogen. När Grållen kom revolutionerade den jordbruket genom att vara den första traktorn med hydraulisk trepunktlyft.Foto:New Zeeland History

Grållens väg till Sydpolen börjar egentligen på ”världens tak”” när  Sir Edmund Hillary (Nya Zeeland) och Tenzing Norgay (Nepal) 1953 blev de första att nå toppen av Mont Everest. Vid hemkomsten blev Hillary en världskändis och enligt The Daily Mail var Hillarys kändisskap anledningen till att han blev kontaktad av den brittiska geologen Vivian Fuchs. Fuchs planerade att korsa Antarktis och han var väl medveten om att ha en kändis med på expeditionen skulle göra det enklare att samla in pengar. Hillary lär ha kastat sig entusiastiskt in i projektet, genom att hitta sponsorer, hålla föreläsningar och förberedelser. 

Planen var att Fuchs team skulle korsa Sydpolen genom att använda specialbyggda snöskotrar, samtidigt som Hillarys team skulle använda modifierade Grållar. Hillary och Fuchs skulle börja på olika sidor av ön och genom att Hillary skulle lämna förnödenheter längs med vägen skulle Fuchs på så sätt kunna bli den första att korsa kontinenten. Men att assistera som uppbackning visade sig vara svårare än Hillary trott. 

Framme på Sydpolen

Med hjälp av de tre Grållarna gick det snabb framåt och Hillarys team nådde snart sin tilltänkta sista depå. Mindre bra gick det för Fuchs som trots sin mer avancerade utrustning blev försenade. Hillary bestämde sig för att göra ett försök att nå sydpolen och efter 82 dagar efter landstigningen var de framme. Därmed blev de även det tredje teamet någonsin att nå sydpolen. 

Hillary (vänster) tillsammans med admiral George J. Dufek innan expeditionen ger sig av.

I sin självbiografi, Nothing venture, kommenterar Hillary beslutet att fortsätta:  

"Det bIev allt mer tydligt att fungera som uppbackning inte var min starka sida. När vi hade gjort det vi blivit tillbedda - och en hel del till - kunde jag inte se någon anledning till varför vi inte skulle organisera några intressanta utmaningar för oss själva " 

Beslutet att fortsätta var dock inte helt okontroversiellt och det engelska folket ilsknade till rejält. Det var andra gången de blivit snuvade på ett rekord på Antarktis. Den brittiska expeditionen lär varit tänkt som en sen upprättelse, efter att britten Robert Falcon Scot blivit slagen i kapplöpningen till sydpolen av norrmannen Roald Amundsen.

Dock verkar Fuchs tagit mindre illa upp och när han 17 dagar senare anlände till Sydpolen var hans första ord till Hillary “Damned glad to see you, Ed” och de bägge teamen samarbetade resten av expeditionen. 

Vid återkomsten telegraferade Hillary glatt följande till Ferguson:

 “Trots oländiga betingelser med mjuk snö och höga altituder presterade våra Fergusons magnifikt och det var deras extrema pålitlighet som gjorde vår tur till polen möjlig"  

 

 

Notis: Det råder delade uppfattningar huruvida Sir Edmund Hillary nådde Sydpolen den 3dje eller 4de januari.

Källor: The Daily Telegraph, Ny Teknik, Antarica two, New Zeeland History, Wikipedia

 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste