Svensk fårull är inte lönsam

Väldigt lite av den svenska fårullen tas till vara. I stället importeras råull från utlandet för flera miljoner kronor. 

Den svenska fårullen är inte prioriterad. I stället importeras råull varje år. Förra året till ett värde av 15 miljoner kronor. Carolina Wahlberg

2017 producerades totalt 1 800 ton ull i Sverige. Endast 18 procent av detta togs tillvara, resten brändes eller slängdes bort.

– Det är ett stort resursslöseri. Det är ett fruktansvärt stort resursslöseri. För vi importerar ju också en hisklig mängd, och varför gör vi det när vi har en så bra råvara hemma hos oss, säger Claudia Dillman på Svenska fåravelsförbundet, till Sveriges radio.

Lite pengar

En stor anledning till att så få uppfödare tar hand om ullen är att det inte är lönsamt.

– När jag är ute och klipper så ser jag att det är väldigt få fårbönder som gör arbetet med att ta hand om ullen. De flesta som samlar ullen och kör den till ställen får knappt ihop så att det täcker bränslekostnaderna för själva transporten. Så lite pengar är det i ullen i Sverige i dag, säger fårklipparen Patrik Jönsson, till Ekot.

Prioriterat köttet

Historiskt sett har intresset för fårullen i landet varit liten. Köttet har alltid prioriterats efter som det är det som dragit in pengarna. Men det finns vissa möjligheter att söka stöd hos Jordbruksverket för den som vill producera fårull. Men i stort är ullen i dag annars inte prioriterad.

I Sverige finns det 17 företag och föreningar som på något sätt förädlar och tar hand om den svenska fårullen. De flesta är små och kan inte konkurrera på ett bra sätt med större aktörer utomlands som kan få ner priserna.

Mycket okunskap

Enligt Claudia är det svårt för de svenska producenterna att växa inom detta område. Det saknas ett nationellt system gällande klassificering och kategorisering av olika typer av ull. Vilket skulle göra det lättar för köpare och säljare att hitta varandra. Hon menar även att det finns mycket okunskap bland uppfödarna när det gäller att ta vara på ullen, så att kvaliteten behålls och att den kan få ett högre värde vid försäljning. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 januari 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste