Nu ska kunskapen kring ullen öka

Mer och bättre information ska sprida kunskap och öka värdet av den svenska ullen. 

Kunskapen kring den svenska ullen och dess värde ska öka. Foto: Carolina Wahlberg

Svenska Fåravelsförbundet har tagit fram en informationsfolder som kommer att distribueras ut till Sveriges fårägare nu under januari.

Väldigt lite av den svenska ullen förädlas, istället slängs den och annan billigare ull importeras. (Klicka på bilden för att förstora) Grafik: Svenska Fåravelsförbundet

–  Vår ambition är att denna folder ska öka kunskapen i produktionsledet och bidra till att sätta värde på den svenska ullen. Vi vill att svensk ull ska ses som en resurs i stället för en outnyttjad biprodukt, säger Claudia Dillmann, Ull- och Skinnansvarig i Svenska Fåravelsförbundet, i ett pressmeddelande.

Foldern heter ”Ull och skinn – vägen till mervärde” och innehåller information om saker som påverkar kvalitén och hur man ska tänka. Faktorer som spelar in på kvalitén är avel, utfodring, hagar, stall och dess golv. Ju renare ull och skinn, desto högre är värdet vid en eventuell försäljning.

Här är en checklista som Svenska fåravelsförbundet tagit fram kring just ullen:

SOMMARTID

 •  Bra och rent bete utan kardborrar, tistlar eller annat som kan sätta ner värdet på ullen vid ”ullskörd”.

VINTERTID

 •  Bra foderhäckar där djuren inte får nacke och rygg full av grovfoder. Tänk på att ha ett välstrött stall med bra ventilering. Ha helst inte kutterspån, hackad halm eller torv som strö.

INFÖR KLIPPNING

 • Rena och torra djur när klipparen kommer. Ordna en ljus, slät och ren klipplats, gärna med en plywood- eller en upp och nervänd masonitskiva som underlag.
 •  Vid höstklippning, klipp alltid före installning.

UNDER KLIPPNING

 • Klipp de ljusaste fåren först! Lite vit ull i den mörka gör ingenting, men helst inte mörk ull i den vita. En färgsorterad ull lönar sig. Sortera gärna bort buk-, eventuell grov lår- samt rumpull direkt.
 • Bort med klövklipp och gödsel från klippytan innan nästa får klipps.
 • Sopa klippytan noga mellan varje djur.

EFTER KLIPPNING

 • Håll var färg för sig. Blanda aldrig vit ull med färgad ull.
 • Lammull/baggull/tackull sorteras för sig. Klipparen tar i regel bort lår- och bukull direkt men annars tas den bort nu.
 • Ta även bort ull som är hårt nedsmutsad, gödselklumpar, hårt hoptovad ull, tistlar och eventuella partier av märkfärg. Efterklipp (korta klipp på bara någon centimeter) tas också bort i det här skedet.
 • Sortera gärna ullen på ett nät eller galler som släpper igenom småskräp och eventuella dubbelklipp då du med lätt hand skakar fällen mot gallret.

FÖRPACKNING OCH MÄRKNING

 • Vik ihop ullfällarna om det går och lägg i pappsäckar. Tidningspapper som skiljepapper mellan fällarna är bra. De tar upp fukt och kan ha en avskräckande effekt på vissa skadedjur.
 • Använd aldrig täta plastsäckar när du hanterar ull, plasten stänger inne fukten i ullen vilket bidrar till dålig lukt, mögel och kan leda till onödigt svinn. Märkning med ulltyp (exempelvis fårras), klippdatum och eventuellt SE-nr + djurets id-nummer är bra.
 • Packa inte ullen för hårt, ull mår bäst av att förvaras luftigt. Förslut säckarna väl för att minska risken för ohyra i ullen. Förvara mörkt och svalt, inte direkt på betonggolv eller mot yttervägg (risk för kondens). Ull är en färskvara.

Källa: Svenska Fåravelsförbundets folder ”Ull och skinn – vägen till mervärde”. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 januari 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera