Djurskyddslag ska inte hämma konkurrenskraften

Den nya djurskyddslagen ska inte bromsa en ökad livsmedelsproduktion, det skriver bland annat Sven-Erik Bucht i en debatt.

Sveriges djurskyddslag ligger i framkant. Det ska den göra även fortsättningsvis, men på samma gång inte hålla tillbaka konkurenskraften. Foto: Carolina Wahlberg

Den 11 januari ska regeringen ta beslut om en ny modernare djurskyddslag. I en debattartikel på DN skriver Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister och Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister om arbetet med den nya lagen.

Öka inte hämma

Bland annat skriver de att de noga sett över konsekvenserna för lantbrukare, i fråga om utformning och tillämplig av regelverket. De menar att den nya djurskyddslagen visar på att det går att öka djurvälfärden utan att hämma konkurrenskraften eller ökad produktion av livsmedel.

I den nya lagen har bestämmelsen om naturligt beteende förtydligats ytterligare, ”djur ska få utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande. I den nya lagen ställs även krav på att djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att deras välfärd främjas samt ett krav på att beteendestörningar ska förebyggas” skriver de vidare.

Vilda katter

Bland de nya förslagen finns bland annat ett om att det ska bli förbjudet att överge djur av tamdjursarter. Övergivna och förvildade katter ska omfattas av lagen. Om ägaren inte finnes har länsstyrelserna en skyldighet att ingripa. Skyddet av djur i samband med tävlingar och träning ska också ökas. Samt ett förbud mot elefant och sjölejon på cirkus.

Minkproduktionen utreds

Vid sidan av den nya djurskyddslagen kommer Jordbruksverket att få i uppdrag att utvärdera djurvälfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen. För att kartlägga hur det ser ut och om det måste till förbättringsåtgärder.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste