Kan rädda 84 ton mat varje år

I ett försök att minska matsvinnet ska den europeiska stålföretaget Tata Steels utveckla en mobil konserveringsfabrik. 

 
Caption

 

 
Med hjälp av Tate Steels konserveringsfabrik ska jordbrukare, varsomhelst i världen, kunna konservera mat direkt på plats. Enligt ett pressmeddelande från Tata Steels förstörs eller slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen innan de ens kommer till butikshyllorna, och metoden de håller på att utveckla ska hjälpa till att minska matsvinnet. 

Fakta: 

Matsvinn: I Indien försvinner 44 procent av all producerad mat innan den ens når konsumenterna. En av de vanligaste anledningarna är att maten inte hinner konserveras tillräckligt snabbt.

Konservering: Ger maten en lång hållbarhet och är inte lika känslig att frakta som exempelvis fryst mat. Maten bibehåller sitt höga näringsvärde och matsvinnet kan minska dramatiskt.

Källa: Tate Steels. 

Allt görs på plats

Konserveringsmetoden går ut på att två lastbilar körs ut direkt till jordbrukaren. I den ena lastbilen produceras konservburkar och i en andra tvättas och bearbetas maten, inklusive kvalitetskontroll och steriliseringsprocess. Effekten blir att mindre mat slängs samtidigt som markägaren kan tjäna pengar varorna som konserveras. 

Framtida lösning

Genom konceptet beräknar Tata Steels kunna rädda ca 84 ton miljoner mat per år. De mobila fabrikerna planeras tas i bruk inom tre år.

Se hur konserveringsfabrikerna ska fungera!

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

 

Artikeln publicerades söndag den 14 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste