Ny kartläggning om framtidens skyfall

Allt kraftigare skyfall är att vänta nästa sekel, visar SMHI:s senaste analys.  

Kraftiga regn kommer att öka med mellan 20 och 40 procent nästa sekel enligt SMHI:s senaste kartläggning. Foto: mostphotos

Varje år orsakar skyfall stora skador för samhället och de extrema regnen ser inte ut att minska i framtiden, visar SMHIs nya kartläggning. Tvärtom, nästa sekelskifte förväntas de kraftiga skyfallen öka med mellan 20 och 40 procent, beroende på hur utsläppen av klimatpåverkande gaser fortskrider.   

-Liksom i dagens klimat kommer skyfallen att variera naturligt. Men i ett varmare klimat kan atmosfären innehålla mer vattenånga och det skapar förutsättningar för den kraftigare nederbörden, säger Peter Berg, forskare vid SMHI, i ett pressmeddelande. 

Detta kan att få konsekvenser för såväl jordbruk och skogsbruk. Kraftiga regnskurar riskerar bland annat att förstöra grödor och  risken för ras och skred ökar. Tidigare har också Skogsstyrelsen gått ut och varnat efter kraftiga regn för att skogsbilvägar och vägtrummor kan vara i fara.  

 

Läs mer från SMHI:s rapport "Extremregn i nuvarande och framtida klimat - Analyser av observationer och framtidsscenarier"

 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 januari 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste