”Lönsamheten kommer med bra ledarskap och nöjda, engagerade medarbetare”
Många lantbrukare har gått från att arbeta ensamma till att vara arbetsgivare i takt med att företaget växt, och det pratas ofta om att medarbetarna är ett företags viktigaste resurs. Men hur gör man egentligen för att skapa en attraktiv arbetsplats?
– Ett företag är ingen demokrati. Om vi förutsätter att du håller dig inom lagens ramar får du som företagare göra som du själv vill. Det innebär både möjligheter och risker. Vill du skrika på din personal så får du det, men du måste vara beredd på att ta konsekvenserna av ditt agerande, säger han.Foto: Emma Sonesson
Christoffer Andersson är vd på Fyrklövern i Östergötland och arbetar bland annat med företagsutveckling.
– Om du inte utvecklar ditt företag kommer lönsamheten att minska eftersom omvärlden förändras. Och det spelar ingen roll om du har en jättefin produkt och bra lönsamhet, om du inte har personal som kan hjälpa dig att driva utvecklingen, säger han.
En av Christoffers hjärtefrågor är därmed just personal.
– Lönsamheten kommer med bra ledarskap och nöjda, engagerade medarbetare. Att lägga tid på att rekrytera, på grund av att man misslyckats med sitt ledarskap är slöseri med energi och pengar. Från det att en person säger upp sig till att du har en ny på plats som levererar lika mycket kan det ta ett halvår, säger han.
Intresserad av människor
Christoffer skiljer på begreppen ledare och chef och menar grovt generaliserat att en chef pekar med hela handen och ger order, medan en ledare får med sig gruppen med mjukare och mer hållbara medel. En av de viktigaste nycklarna för en ledare är att vara intresserad av människor.
– Är du inte intresserad av människor kan du vara en bra chef, men inte ledare. Du måste känna dina medarbetare och förstå dem, veta vad som triggar dem. Du måste bry dig om dem som person och lyssna när de pratar. Du kan pusha medarbetarna hur hårt du vill bara de kan lita på dig som person, säger han och slår ett slag för DISC, ett av de mest kända kända personlighetstesterna.
– Jag menar inte att man måste göra testet, eller analysera sina medarbetare, men genom att vara medveten om olikheter i personlighet och drivkrafter kan man lättare få kommunikation och arbete att flyta.
Kommunicera mål och resultat
Just kommunikation är en annan nödvändig ingrediens på en väl fungerande arbetsplats.
– Du måste vara tydlig med vart du vill. Sätt upp mål och kommunicera målen till medarbetarna. Berätta varför du sätter ett visst mål. En vanlig fallgrop är att man inte lägger tillräckligt med tid på att sälja in en förändring. Man går för snabbt på lösningen och får inte med sig personalen på att en förändring måste ske, berättar Christoffer.
En annan fallgrop som han stöter på är att företagsledaren inte håller medarbetarna uppdaterade om hur verksamheten egentligen går. Motivet bakom att undanhålla information kan vara att skydda medarbetarna, men det kan även ha att göra med att man som ledare inte tycker att det angår de anställda.
– Håll medarbetarna informerade om hur det går för företaget. Om du som ledare dessutom tydligt visar att du har en plan för att lösa eventuella problem, så lovar jag att medarbetarna kommer att agera för att bidra till att lösa bekymren. Om du inte informerar så kan personalen inte agera, men om du informerar tvingas de agera.
Trivsel före lön
Christoffer menar att en anställningsintervju är det enda tillfället då båda parter är säljare. Förr var det den potentiella medarbetaren som skulle sälja in sig, så är det inte i dag. Med hjälp av sociala medier kan arbetstagaren i dag enkelt skaffa sig ”referenser” om en potentiell arbetsgivare.
– I dag är arbetsmarknaden inom lantbruk säljarens, det vill säga arbetstagarens marknad. Utan att kunna nämna några siffror, så har jag har en känsla av att arbetslösheten bland de ungdomar som vill arbeta inom lantbruk är noll. Motsvarande siffra i Sverige totalt inom alla branscher är 17,3 procent.
Med det i bakhuvudet kan man lätt förstå att det krävs en väl fungerande arbetsplats för att kunna attrahera och behålla rätt medarbetare.
– Det handlar inte om att betala mest. Naturligtvis är lönen viktig, men i en fungerande och utvecklande organisation där personalen trivs är den endast en hygienfaktor. Om organisationen däremot inte fungerar och medarbetaren inte trivs blir lönen en avgörande faktor. Hur man gör för att skapa trivsel - lägga bra scheman, köra afterwork i badtunnan eller bjuda på smörgåstårta - det är upp till varje företag. Men att man måste göra det, det är helt säkert.
Ta små steg
Till den företagare som tycker det känns motigt att ha rollen som ledare ger Christoffer några tips.
– Titta inåt i företaget på det du kan påverka istället för att skylla på omgivande faktorer. Tänk på att den person som är enklast att påverka är du själv, säger Christoffer och fortsätter:
– Det går att träna upp sitt intresse för människor för att i små steg bli bättre på att leda personal. Vet du hur man äter en elefant? En tugga i taget. Ta ett steg åt gången!
Är företaget tillräckligt stort för det, kan det vara en lösning att delegera ledarskapet. Ett annat tips är att hämta inspiration från företag i andra branscher.
– Bilda en liten grupp med andra företagare, sätt er ner och diskutera och byt erfarenheter, tipsar Christoffer.