Multiresistenta bakterier i vattendrag

Fynden av multiresistenta bakterier som gjorts i ett vattendrag och sjöar i området Niedersachsen i norra Tyskland oroar hälsoexperter.

Efter en granskning av tyska NDR har multiresistenta bakterier hittats i olika vattendrag i området Niedersachsen. Foto: Mostphotos.

– Det är verkligen alarmerande. Organismerna har uppenbarligen kommit ut i naturen och det i en överraskande stor omfattning, säger Tim Eckmans från Robert Koch institutet till tyska nyhetsmediet NDR.

Hittats på tolv platser

De multiresistenta gram-negativa bakterierna (MRGN) hittades med hjälp av vatten- och sedimentprover. Fynden ska enligt NDR ha gjorts på tolv olika platser. En del av bakterierna är till och med immuna mot den viktiga kritiska antibiotikan Colistin.

Kritiska antibiotika är livsviktiga för människor och borde enligt miljöorganisationen BUND bara få användas för behandling av människor och förbjudas inom lantbruket.

Inte tillräckliga kontroller

Tysklands miljöminister Barbara Hendricks beklagade sig i det tyska tv-programmet Tagesschau. Hon menar att de systematiska kontrollerna inte är tillräckliga. Tyska miljödepartementet kräver nu att man utöver systematiska kontroller även ska uppdatera reningsverken.

Miljöorganisation vill förbjuda kritiska antibiotika

Katrin Wenz, jordbruksexpert på BUND tycker att fyndet av bakterier är alarmerande. Den kritiska antibiotikan Colistin, som de nyligen funna multiresistenta bakterierna är resistenta mot, används framförallt i storskalig tysk fågeluppfödning.
– Fortfarande används alldeles för mycket antibiotika och kritiska antibiotika inom djurhållningen, säger Katrin.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se


Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera