Försäljningen av Grain-Sense har börjat

De första 30 enheterna för mätning av spannmålskvalitet har nu släppts till försäljning. 

Det handhållna mätinstrumentet från GrainSense möjliggör mätning av viktiga parametrar direkt i fält. Foto: GrainSense

Finska GrainSense Oy skriver i ett pressmeddelande, att de efter flera års utvecklingsarbete och lång väntan på den första kommersiella versionen av sin produkt, börjat sälja och släppa ut de första mätenheterna för spannmålskvalitet på de svenska, finska och baltiska marknaderna. 

Kontrollera spannmålskvalitet

Enligt tillverkaren är GrainSense det första mätinstrumentet för kontroll av spannmålskvalitet som är överkomligt och tillräckligt robust för att ägas och användas av jordbrukare. Den handhållna enheten mäter protein-, fukt-, olje-, och kolhydratinnehållet i spannmål och andra grödor, vilka är nyckeldata för skördens värde och processkostnad. Varje mätning tar bara ett par sekunder och kräver endast några få korn.

Obegränsad datalagring

Tjänsten inkluderar en mobilapplikation med GPS-positionering och möjlighet att ansluta till molntjänster, vilket stöder en mängd tilläggstjänster för ökad produktivitet och lönsamhet. Ett personligt användarkonto krävs för att använda enheten, kontot är ett abonnemang och omfattar fyra sädesslag. Först tillgängliga är vete, korn, havre och råg. Uppdateringar, kalibreringar, obegränsad datalagring och möjlighet att dela mätresultaten ingår också i abonnemanget för användarkontot.

– Stora ansträngningar har gjorts för att slutföra konstruktionen, säkra infrastrukturen och starta tillverkningen inklusive intensiv testning av enheten, säger Edvard Krogius, vd för GrainSense. Vi är mycket glada och förväntansfulla inför leveransen av de första enheterna till våra engagerade jordbrukare, fortsätter han.

Nära samarbete

GrainSense-lösningen har utvecklats i nära samarbete med jordbrukare och jordbruksorganisationer, feedback från jordbrukarna har bekräftat att det för närvarande inte finns några lämpliga verktyg för att underlätta beslutsfattandet på jordbruksnivå, i syfte att hantera och optimera grödornas proteininnehåll. 

Viktiga parametrar

För första gången kan nu jordbrukare, utsädesproducenter och växtuppfödare snabbt mäta nyckelparametrarna på fältet, även före skörd, i den egna grödan och fatta beslut som ger möjlighet att öka produktiviteten och lönsamheten. Enheten kommer dessutom att möjliggöra för köttproducenter att kontrollera och justera proteininnehållet i fodret i realtid, vilket kan påverka lönsamheten markant.

Läs mer om GrainSense här: http://www.ja.se/artikel/55676/mat-sjalv-direkt-i-falt.html

Stort intresse

Distributionspartnern Berner Ltd, har påbörjat försäljningen och introducerat enheten på de svenska, finska och baltiska marknaderna.

– Där GrainSense-lösningen har introducerats har vi sett ett utomordentligt stort intresse för tester och förbeställning, säger Kalle Erkkola, divisionschef på Berner Ltd. Vi är också mycket spända på att se denna enhet i fältbruk, fortsätter han.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 februari 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera