Diskussion om hållbarhet med (M) politiker hos Lantmännen Agroetanol

Moderaternas miljöpolitiska talesperson diskuterade hållbara råvaror, slutprodukter och svensk etanol under en rundvisning på bioraffinaderiet i Norrköping. 

Rundvisning på Lantmännen Agroetanols bioraffinaderi i Norrköping. Foto: Lantmännen

Moderaternas miljöpolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, besökte Lantmännen Agroetanol i Norrköping den 7 februari. Under besöket diskuterades bland annat fördelarna med att använda spannmål och restprodukter från livsmedelsindustrin som råvaror i anläggningens etanolproduktion, skriver lantmännen i ett pressmeddelande.  

Ökad mångfald

Lantmännen Agroetanol har under de senaste åren utvecklats till ett världsledande bioraffinaderi med en ökande mångfald av råvaror och färdiga produkter. I anläggningen i Norrköping raffineras spannmål, men också en ökande andel restprodukter från livsmedelsindustrin.

– Maria Malmer Stenergard visade ett stort intresse för vår verksamhet, inte minst den nya tekniken för tillvaratagandet av den koldioxid som bildas vid produktionen. Att fånga koldioxid från industriella processer och sedan använda den för att ersätta fossila produkter har visat sig vara helt nödvändigt om klimatfrågan ska lösas. Här är Agroetanol ett föredöme för andra industrier, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen.

Hållbara biodrivmedel

Av de råvaror Lantmännen Agroetanol får in tillverkas etanol, protein och koldioxid – som i sin tur förädlas till kolsyra till dryckesindustrin, djurfoder och hållbara biodrivmedel, som exempelvis etanolprodukten ED95, som används i Scanias lastbilar och gör att transporternas klimatpåverkan minskar med över 90 procent.

– Vi diskuterade även möjligheterna att öka inblandningen av etanol i bensin från dagens fem procent till tio procent och att det saknas en handfast plan från regeringen för att denna enkla åtgärd ska genomföras. Etanol är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att minska transporternas klimatpåverkan och att öka inblandningen till tio procent borde vara en högt prioriterad politisk åtgärd, säger Alarik.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera