Röster från Nordic Agro Summit

Två dagar fyllda av föreläsningar om utmaningar och möjligheter med framtidens jordbruk. Missade du konferensen? Här kan du se Jordbruksaktuellts alla filmer igen!

Vad händer vid en stor kris? Hur klarar vi det på gårdsnivå? Det var några av de frågeställningar som Camilla Eriksson på SLU har forskat kring och som hon belyste kring under konferensen.

Genomgående budskap

För att klara att ställa om dagens jordbruk, för att vara redo att arbeta utifrån de förutsättningar som kommer i framtiden, krävs det en hel del planering och eftertanke från samtliga verksamheter i branschen. Oavsett hur stor eller liten ens verksamhet är. Det budskapet var ett genomgående tema under konferensen Nordic Agro Summit som i går avslutades i Malmö.

Delad kunskap

Enligt flera utav talarna på konferensen, handlar det till stor del om att kunna tyda i vilken riktning branschen är på väg, med allt från utvecklingen av självgående tröskor och traktorer till vilken typ av jordbruk som är lönsamt och hållbart. Men om man ska tro föreläsarna handlar framtiden också om att dela kunskap mellan jordbruk och till andra aktörer både i och utanför branschen som kan hjälpa till att ta fram nya innovationer och produkter.

- Samarbete är vägen till framgång, säger Per Frankelius docent vid Linköpings universitet som var en av talarna. Han pratade bland annat om hur jordbrukare och aktörer både inom och utanför branschen måste hjälpas åt för att snabbare och lättare klara av stora omställningar.

Anneli Kihlstrand, vd SFO (Sveriges frö- och oljeväxtodlare) en av medarrangörerna bakom Nordic Agro Summit, berättar vad hon tycker om upplägget på konferensen.

Dr Warren Preston, vice chefsekonom på USDA (amerikanska jordbruksdepartementet) och ansvarig för The World Agricultural Outlook Board, pratar om hur produktionen och den totala mängden grödor som finns i lager, påverkar världsmarknadspriset.

Mikael Jeppsson spannmålschef på Lantmännen var en av besökarna på Nordic Agro Summit. Här delar han med sig av sina intryck från konferensen och kommenterar Warren Prestons föreläsning om marknadspriser.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera