Bättre företagsklimat i glesbygdskommuner

Nu startar regeringens satsning på att utveckla företagsklimatet i hela landet.

39 kommuner, bland annat Sollefteå kommer kunna söka pengar för att utveckla företagsklimatet i sitt område. Foto: Mostphotos

Tillväxtverket har fått i uppgift att betala ut cirka 70 miljoner kronor per år i tre år till kommuner inom stödområde A. Det är kommuner som har det extra tufft och syftet är att utveckla näringslivet och företagsklimatet i bland annat kommuner som Haparanda, Strömsund och Sollefteå.

Långa avstånd

Totalt rör det sig om 39 kommuner som har möjlighet att söka 1,76 miljoner kronor per år, mellan 2018 och 2020.

– De här kommunerna har särskilda utmaningar som påverkar företagens utvecklingsmöjligheter. Det handlar dels om de långa avstånd som finns till kunder och leverantörer samt att arbetskrafttillgången kan vara begränsad, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Förbättra företagsklimatet

Kommunerna som får pengar får sedan själva avgöra hur pengarna ska användas, så länge de förbättrar företagsklimatet i kommunen.

– Det är viktigt att se de här pengarna som en del i en större helhet. Den här satsningen är ett välkommet stöd till kommunerna men det kommer givetvis inte att lösa alla de utmaningar som många kommuner på gles- och landsbygd tampas med, säger Sven-Erik Bucht.

Vända utvecklingen

Han nämner även att regeringens andra satsningar på lokala servicekontor, lanthandlar, utbildning och infrastruktur tillsammans ska hjälpa till att komma en bit på väg för att vända utvecklingen på landsbygden. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera