New Holland satsar stort på alternativa drivmedel

Ett slutet kretslopp där lantbrukaren kan skapa sitt egna förnybara bränsle, sänka bränsleförbrukningen och minska sin klimatpåverkan, det är målet med New Hollands metangastraktor.

New Hollands koncepttraktor med metangasdrift och italiensk design. Foto: Björn Schubert

Jordbruksaktuellt var på plats när CNH Industrial bjöd in till ett pressevent med temat ”alternativa drivmedel för framtidens lantbruk” på New Hollands traktorfabrik i Basildon, England. Där presenterades de senaste nyheterna inom koncepttraktorn med metangasdrift och tankarna kring en hel metangas-infrastruktur i Europa som inte bara lantbruket kan ta del av utan även transportbranchen.

Även autonomi

New Holland berättade även om sitt arbete inom autonomi, där de visade upp en av sina traktorer ur T7 serien, utrustad med antenner och sensorer för precis styrning och för att upptäcka föremål runt traktorn så att olyckor kan undvikas.

Fullt fungerande

Liksom detta koncept är också metangastraktorn fullt fungerande i dagsläget, metangastraktorn väntas gå i produktion inom de närmaste tre åren medan den självkörande traktorn än så länge hindras av lagstiftningen kring sådana fordon i europeiska länder.

Samma produktion

Enligt New Holland jobbar man just nu med att anpassa metangastraktorn till produktionslinjen där den kommer att tillverkas på samma sätt som de dieseldrivna traktorerna ur T6 serien. Den futuristiska designen kommer inte att finnas på slutprodukten, däremot kommer vissa tekniska funktioner inifrån hytten att implementeras i den nya modellen.

– De enda påtagliga skillnaderna mellan metangas och dieseltraktorn i produktionen kommer att vara motorn och bränsletanken, säger Mark Howell, produktchef för alternativa drivmedel på New Holland.

Extra bränsletank

Förutom produktionen är en av de största utmaningarna drifttiden som i dagsläget beräknas till mellan fem och sex timmar vid transportarbeten och lättare arbeten i fält, traktorn är designad med möjligheten att montera extra bränsletankar i åtanke men systemet är inte fullt utvecklat än.

Stora kunder

För att kunna lansera koncepttraktorn på bred front är tanken att potentiella kunder i första hand utgöras av maskinstationer som kan köpa flera traktorer på samma gång och som har möjligheten att finansiera en egen metangastillverkning för att förse traktorerna med bränsle.

–Det krävs stabila försäljningssiffror initialt för att New Holland ska kunna driva satsningen vidare, när ett större antal traktorer nått marknaden kan vi börja fokusera på kunder som vill köpa enskilda traktorer, säger Mark.  

Läs mer om New Hollands arbete med alternativa drivmedel, autonomisk drift och den metangasdrivna koncepttraktorn i Jordbruksaktuellt nummer fyra.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera