Utskälld polischef blir jordbrukets bästa vän?

Ibland är turerna snabba i politiken och synnerligen svårförutsedda. Regeringen gav till slut med sig för kritiken och avskedade rikspolischefen Dan Eliasson från sin post. Nu dyker han istället upp som potentiell räddare i nöden för det svenska jordbruket. Vem hade förutsett det?

Hans avsked var mycket väntat, men den här regeringen överraskade än en gång. Han utsågs istället till generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. När de flesta väntat sig en spark nedåt, efter att han på onekligen turbulent vis tidigare lett både Försäkringskassan, Migrationsverket och nu Polismyndigheten, så blev det en spark snett uppåt eller i varje fall i sidled, snarare än nedåt.

Även landsbygdens folk har haft ett och annat att säga om Polisens effektivitet i bekämpandet av brottsligheten. Många känner sig svikna och litar inte längre på att Polisen kommer när man ringer i akuta ärenden. Dan Eliasson går vidare i karriären med en tung ryggsäck. Det är förvånande att regeringen vill ge MSB den extra uppförsbacken förtroendemässigt.

När Dan Eliasson tillträder som generaldirektören tar han med sig sin skyhöga lön från Polismyndigheten, 160 000 kronor i månaden. Det innebär att det uppdraget plötsligt är värt 50 000 kronor mer i månaden än för ett par veckor sedan. Tidigare generaldirektörens lön var 111 000 kronor i månaden. Regeringen är verkligen mån om att just Dan Eliasson tar jobbet.

Jobbet som generaldirektör för MSB hade utlysts sommaren 2017 och fått 28 sökande. De sidsteppades nu plötsligt av Dan Eliasson, utan myndighetspersonalens eller fackets kännedom. Professionalismen i regeringens rekrytering kommer sannolikt för alltid att för de flesta var höljd i dunkel. Nog om det.

MSB har till uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Det innebär att Dan Eliasson bland annat ansvarar för civilförsvaret. Det är ett politikområde som onekligen är i ropet efter många års bantning, ja närmast avveckling.

Det ständiga favorithotet Ryssland i kombination med Turkiets aggressiva utveckling och folks känsla av otrygghet i spåren av bland annat terrorism och nationalism i väst, har väckt debatten om krisberedskap till liv. Vad ska driva våra fordon i händelse av konflikt i vårt närområde? Vad ska vi äta om gränsen stängs eller de länder som nu förser oss med växtnäring, växtskyddsmedel och mat plötsligt inte vill eller kan leverera?

Det är en viktig debatt som också bör omsättas i handling. Vi har ingen nämnvärd produktion av växtnäring i Sverige, vårt bränsle kommer från Ryssland, matimporten ökar och vi utreder skrotningspremier för vedbaserade backup-värmekällor (kalkelugnar och vedspisar). Det är motsatsen till krisberedskap.

Vi i svenskt lantbruk vill så gärna utveckla och öka produktionen av bland annat mat och biobränslen, men känner inte ett politiskt stöd för internationellt sett mer konkurrenskraftiga produktionskalkyler. Närmast till hands ligger istället ökad importkonkurrens genom EU:s allt fler frihandelsavtal.

Tills vi får politiskt stöd för mer lönsam produktion på gårdsnivå så är konsumentlojalitet och  civilförsvarsdebatten våra främsta vänner. Det förstnämnda får vi i huvudsak jobba på själva, men i den senare är det nu vårt jobb att göra Dan Eliasson till vår vän. Det är en lite oväntad partner, men nu är vi i säng och det är bara att gilla läget.

I beredskapsfrågan finns mycket att vinna för svenskt lantbruk. Kavla upp ärmarna, den femte mars börjar Dan Eliasson och då börjar också vår nya vänskap. Tillsammans kan vi snabbt förbättra den svenska beredskapen och på köpet gynna miljön, djurvälfärden och den svenska ekonomin.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste