Prisade bröder redo för förändring

Bröderna Dag och Mark Bergsland är Årets Leverantör gris hos HKScan. Ett bra avslut för Dag som ska gå i pension och en bra start för Marks son Melker som ska in i aktiebolaget.

Dag Bergsland har bestämt sig för att gå i pension. Nu ska Marks son Melker ta över Dags del i aktiebolaget. Att vara två bröder som driver företag tillsammans tycker de har fungerat väldigt bra och de har alltid velat åt samma håll. En framgångsfaktor är att de haft var sin gård och sedan skött driften ihop. Foto: Carolina Wahlberg

Bröderna Bergsland AB

Ägare: Dag och Ann-Kristine, samt Mark och Annika Bergsland. När Dag går i pension tar Melker över hans del . Melkers fru Mette Hauge Bergsland är ansvarig för aktiebolagets bokföring sedan årskiftet.

Anställda: Två stycken.

Produktion: Smågrisproduktion och växtodling.

Areal: 330 hektar åker, 50 hektar strandängar, 50 hektar skog.

Bränne Nedre gård köptes av Dag och Marks föräldrar i slutet av 40-talet och sedan 60-talet har det funnits grisar på gården. 1977 började bröderna att arrendera gården av sina föräldrar och i samma veva tog de över lite fler arrenden i närheten. De byggde om från 30 suggor till 70 suggor. Vid den tiden höll de på med hybridproduktion.

– Det var väldigt roligt för då fick vi väldigt bra betalt och det gick väldigt bra, minns Dag.

De växte med gård och arrenden. Dag tog över föräldragården och -81 blev granngården till salu. De arrenderade den i ett år och 1982 köpte Mark och hans fru den. 1990 bildade bröderna aktiebolaget Bröderna Bergsland AB och 1998 börjar de bygga ett nytt grisstall. Denna gången för 300 suggor och det stallet används fortfarande i dag.

– Nu har det gått bra i många år. Vi har tagit bra skördar och vi har en stabil grisproduktion och det fungerar väldigt bra, säger Mark.

Var fjärde vecka föds mellan 500–600 smågrisar. Efter tio veckor säljs de via mellangårdsavtal till Gunnarsson utanför Kvänum.
Det är ett sätt att skydda sig. Han vet att han får och vi vet att vi blir av med. Och Scan vet hur mycket slakt det blir, säger Mark.

Roligt avslut

I början av februari fick de motta priset Årets leverantör gris från HKScan.

–Vi har hållit på med grisar i 50 år, så det här känns jättekul, säger Mark.

– Det är ett roligt avslut inför pensionen, poängterar Dag.

Priset är något som alla i företaget känner sig stolta över. Både anställda i produktionen och alla medlemmarna i de båda familjerna.

– Jag känner mig också delaktigt, fast att jag hittills inte varit med knappt alls, skrattar 31-åriga Melker.

Det är han som nu ska ta över Dags del i aktiebolaget. På sikt är tanken att han ska bli huvudansvarig i aktiebolaget, när även hans pappa Mark drar sig tillbaka lite mer.

När de byggde smågrisstallet 1998 hade de även ett slaktgrisstall på ritbordet. Men det blev för dyrt. Nu har de börjat titta på ett igen.
Det svåra är att ta fram smågrisen, inte att ta fram slaktgrisen. Även om de uppfödarna också är otroligt duktiga med tillväxt och klassningarna, säger Mark.

Stannar i släkten

– Det har varit väldigt roligt att ha byggt upp det här företaget, säger Dag Bergsland som nu ska gå i pension.

Melker är utbildad driftsledare och gårdsmästare på Vretaskolan i Linköping. Efter utbildningen har han varit en del utomlands samt jobbat en del i Sverige, senast fyra år på Taxinge Gods med växtodlingen.

– Jag har inte varit redo tidigare. Men nu har jag varit ute och jobbat på andra gårdar och samlat erfarenhet så nu känner jag mig redo, säger Melker.

Dag tycker att det känns bra att gården stannar inom släkten och tanken om att Melker ska ta över Dags del har funnits med länge.

– Det känns jättebra. Jag har en dotter som är 25 år och hon jobbar en del i stallen. Men hon är inte intresserad av till exempel växtodlingen. Sälj det sa hon åt mig, säger Dag.

Marks yngsta son Ullrik är väldigt intresserad av jordbruk och läser just nu agronomprogrammet med inriktning ekonomi i Uppsala. Men han är inte klar ännu. Den finns även en dotter som heter Cecilia, som när hon har möjlighet jobbar i stallarna. Men det var inte aktuellt för någon av de andra barnen att ta över Dags del i aktiebolaget just nu.

Bra mellangårdsavtal

Efter att ha jobbat ute i flera år, har Melker återvänt hem och kommer att ta över sin farbror Dags del i aktiebolaget.

På gården föder man upp smågrisar och säljer dem vidare via mellangårdsavtal med Gunnarsson utanför Kvänum. Totalt finns det 300 suggor plus rekrytering på gården.

De är väldigt nöjda med sitt kontrakt med Gunnarsson och han tar i princip alla deras djur.  Smågrisarna levereras redan vid tio veckors ålder. Anledningen är att han inte vill ha för stora grisar från början, i och med att de ska gå lite längre som rapsgris.

Vad gör ni som är bra?

– Vi producerar bra grisar. Gunnarsson sa till mig att han inte vill ha några andra grisar än våra. Det är roligt att höra! säger Dag.

–Vi har haft en väldig tur med vår personal, de brinner verkligen för grisarna, säger Mark och han tror att en stor anledning till att de fått priset från HKScan är tack vare duktig personal.

Han berättar om Anette Wahlström som egentligen är föräldraledig, men som kommer en dag i veckan och fikar med Linda Jonsson som är hennes vikarie och Niklas Karlsson som också jobbar på gården.

”Dag och Mark Bergsland producerar fina smågrisar, där de flesta säljs via mellangårdsavtal och blir rapsgrisar. De bedriver en uthållig produktion i bra stallar och är noggranna, vilket landar i ett bra och stabilt resultat. Bröderna Bergsland har ett gott samarbete med dem som de har mellangårdsavtal med och planerar så att flödet stämmer. Dag och Mark är lyhörda och positiva, de ser helheten, men fångar också upp viktiga detaljer. De är kända i lantbrukskretsar för att vara mycket duktiga och skickliga.”

– Det kan vara en av våra fördelar, att vi är lätta att ha och göra med, funderar Mark.

– Jag tror att personalen känner en frihet under ansvar, fyller Dags fru Ann-Kristine i.

Framöver ska arbetet på gården bli ännu bättre. Något som Melker jobbat med på sina andra arbetsplatser och nu ska ta hem till gården är Lean.

– Jag tycker att jag har lärt mig jättemycket på det och jag tror att vi kan spara jättemycket tid. Det är viktigt att man engagerar alla. Och jag tror att det är viktigt att det kommer in en coach utifrån, säger Melker.

Mark tror att det är bra att Melker nu kommer in med nya ögon och tar fram tänket kring Lean och engagera personalen ytterligare.

– Jag hoppas jättemycket på Melker, säger han.

Annette Wahlström har jobbat på gården sedan 2015. Just nu är hon föräldraledig med Dante, sex månader, men brukar komma till gården en gång i veckan och fika och prata med de andra anställda.

Fler smågrisar

En ständig utmaning i produktionen är att få fram fler smågrisar per sugga och år. Ett steg i det är att börja seminera under helgerna för att få grisningarna i veckorna när de har mer personal.

Några i personalen gick en utbildning där det pratades om utfodring under grisningstiden. En idé därifrån var att man kunde stänga in smågrisarna i sin hörna när suggan ska äta. Sedan får hon lägga sig och så kanske man plockar in hälften av de små i taget.

– Det är mycket extra jobb, säger Dag.

– Ja, men att på samma djur få fram fem djur till, så att varje grupp skulle ha 250 fler smågrisar. Det blir mycket pengar per grupp. Dit är det långt, men det är målet och alla ska jobba mot det. Det krävs att vi alla måste bli lite noggrannare, avslutar Mark.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 17 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste