Brexit oroar brittiska fruktodlare

Det råder en stor osäkerhet kring hur Brexit kommer påverka tillgången på utländsk arbetskraft i England. Många odlare säger nu upp sina anställda.

Följderna av Brexit påverkar landets fruktodlare. Foto: Thinkstock

Den brittiska regeringen har inte lyckats svara på frågan om hur Brexit kommer påverka möjligheten för EU-emigranter att fortsätta arbeta i Storbrittanien. Enligt den brittiska tidningen Independent har osäkerheten lett till att brittiska fruktodlare nu väljer att säga upp många av sina anställda och istället satsa på att investera i produktion i andra länder, exempelvis Kina.

Berör hundratals anställda

En av Storbritanniens största bärodlare har gjort sig av med hundratals anställda till följd av osäkerheten som råder, skriver Independent. Haygrove farm som ligger nära Ledbury i Herefordshire uppskattar att de kommer anställa 200 personer färre säsongsarbetare i år. Gården är beroende av att ta in säsongsarbetare från Östeuropa.
Enligt Independent har premiärminister Theresa May sagt att rörelsefriheten mellan Storbrittanien och övriga Europa kommer att stoppas redan under nästa år.

Beroende av säsongsarbetare

I Storbrittanien är odlarna beroende av att få in arbetskraft utifrån, eftersom det är svårt att få tag i brittiska medborgare som är villiga att arbeta som exempelvis bärplockare. Brexit har även gjort att Storbritannien blivit mindre attraktivt för säsongsarbetare från bland annat Rumänien och Bulgarien. Många brittiska odlingsföretag överväger nu att flytta sina verksamheter utomlands.
Independent hänvisar till The Guardian som intervjuat en lantbrukare som äger företag i både Sydafrika och Portugal och menar att han hellre skulle satsa på dem.
– Om vi inte får ha utländska arbetare under 2019 så fungerar det under ett år, men året efter skulle vi behöva lägga ner, säger han.

Vill ha nytt arbetstillstånd

För att säkra upp arbetskraft vid skörd, även efter Brexit vill en del lantbruksföretagare att Storbritannien återinför något som kallades Seasonal Agricultural Workers’ Scheme (SAWS), ett slags arrangemang som användes i landet fram till 2013 och som gjorde det möjligt att tillfälligt anställa människor utanför EU.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste