Fortsatt stora problem med antibiotikaresistens

Enligt en ny rapport från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, stärks bilden av att antibiotikaresistens fortsatt är ett stort hot mot folkhälsan. 

Genom att köpa livsmedel från till exempel Sverige bidrar du till en minskad spridning av antibiotikaresistens. Foto: Carolina Wahlberg

I den senaste undersökningen som Efsa och den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC har gjort har de tittat på data gällande fjäderfä för 2016. Där har de hittat flera olika typer av bakterier som visat sig väldigt motståndskraftiga mot antibiotika.

Bildar enzym

I undersökningen har man till exempel följt upp salmonella och campylobakter. Rapporten tar även upp förekomsten av så kallade ESBL-bildande bakterier i kyckling. Den här typen av bakterier bildar ett enzym som gör bakterien resistent mot olika antibiotika.

– Antibiotika är till för att rädda liv. Därför är resultateten mycket oroande. Vi måste fortsätta arbeta förebyggande och samarbeta mellan länderna, säger Mia Egervärn som är risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Sverige ett föredöme

Sverige är som vi tidigare rapporterat mycket om ett av länderna i världen som använder väldigt lite antibiotika i sin djuruppfödning, något som även Livsmedelsverket framhåller och tipsar konsumenterna om.

Läs mer: Antibiotika: Sverige är bäst i klassen

”Den som köper kött, fisk, mjölk och ägg från producenter som arbetar för god djurhälsa och klok antibiotikaanvändning bidrar till en minskad spridning av antibiotikaresistens. Sverige, Norge och Finland är exempel på länder där producenterna använder jämförelsevis lite antibiotika i djurhållningen”, skriver Livsmedelsverket.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste