"Stort intresse för ekologisk kväll på Ultuna studentkår"

Den 7 februari anordnade jag tillsammans med mina klasskompisar och två utskott på Ultuna Studentkår en ekologisk kväll i kårens lokaler. Vi hade bjudit flera företag som skulle hålla varsitt föredrag för att sedan avsluta med en paneldebatt där publiken fick ställa frågor.

Agronomstudenten Emilia Creutz är en av Jordbruksaktuellts studentkrönikörer. Foto: Privat

Kvällens huvudsponsorer, som även höll föredrag, var EkoWeb, Väderstad och Lantmännen VäxtRåd. Utöver huvudsponsorerna deltog även Krav:s vd Anita Falkenek med ett föredrag. Efter föreläsningar och diskussion med många frågor, var det dags för trerätters middag. Vi hade även laddat upp med helt färska sånger, där texten såklart var fokuserad på kvällens tema.

Tanken med kvällen var att kunna få en bra diskussion om ekologisk produktion på kåren och i skolan. Det var därför väldigt roligt att se ett så stort intresse från andra studenter, platserna till kvällen tog slut fyra timmar efter att anmälan hade öppnats. Det ställdes även många frågor under föredragen, vilket bidrog till att det blev en så rolig kväll.

Hela diskussion kring vilken produktion som är att föredra, ekologisk eller konventionell, är väldigt komplex. För mig som inte kommer från lantbruk är det verkligen en djungel att försöka förstå alla åsikter och argument, för de är verkligen många på skolan, men därför är det också viktigt att man tar tillfället i akt och lär sig om ämnet för att sedan kunna skapa en egen uppfattning i framtiden.

För mig var det viktigt att vi kunde få med företag från olika delar i branschen, så att fler skulle tycka att det var en givande kväll. Jag tycker att det är viktigt att oavsett vilket program man läser eller vilka åsikter man har, ska man känna att de aktiviteter som finns på kåren är givande och intressanta.

Kvällen innehöll mycket prat om framtiden och då framförallt det ekologiska lantbrukets framtid. Det fick mig att tänka på min egen framtid och hur den kommer att se ut. Det som gör mig hoppfull inför framtiden är att under kvällen var mer än hälften av alla deltagare tjejer. Det här är något som jag verkligen tycker är roligt och brinner för, att vi är fler som vill vara med och diskutera dagens lantbruk och matproduktion. Det är viktigt och verkligen inte en dag för sent, att fler förstår hur många intresserade men framförallt kompetenta tjejer vi är som är på väg ut i branschen. Vi är många som vill vara med och diskutera kring hur vår framtid faktiskt ser ut och vad vi kan göra för att förbättra den.

Emilia Creutz

Agronomstudent

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste