Nytt center för klövhälsa

I mitten av februari invigde Prevly ett nytt centrum för klövhälsa i Sikeå, Västerbotten. På centret kommer man arbeta med att ta fram nya metoder och produkter som är kopplade till klövrelaterade problem.

Prevlys vd och länsrådet i Västerbotten Lars Lustig inviger det nya centret. Foto: Prevly

Företaget Prevly, som utvecklar metoder och produkter för att främja god klövhälsa satsar på att bli ledande inom Europa på klövvård i och med invigningen av det nya centret.

– Klövhälsa är jätteviktigt för hur våra djur mår och påverkar i längden även oss konsumenter. Ett djur med dålig klövhälsa producerar mindre mängd mjölk, säger Prevlys vd Maria Forssell som tillsammans med sin man Peter samt Richard Åström och Gösta Forsén driver företaget.

Kostsam sjukdom

En bristande klövhälsa påverkar inte bara kornas beteende och orsakar dem lidande, det resulterar även i ett inkomstbortfall för djurhållaren.

– Klövsjuka kor har bland annat kortare livslängd vilket innebär ökade rekryteringskostnader, nedsatt fruktsamhet, minskad avkastning och större risk för att utveckla andra sjukdomar såsom juverinflammation. Klövsjukdomar har därför rankats bland de mest kostsamma sjukdomar som drabbar mjölkkor, säger Maria.

Hjärtlig invigning

Invigningen av centret ägde rum på alla hjärtans dag, den 14 februari och intresset för klövcentret i Sikås var stort. Bland deltagarna fanns en mix av politiker, tjänstemän och företagare. Maria berättar med ett skratt att det känns dessutom extra passande för Prevly att etablera sig i just Robertfors kommun i och med att det är ett av Sveriges mest kotäta områden.

–Robertsfors är en bygd med många lantbruk och en kommun som valt att satsa på de gröna näringarna. Kommunen klassas även som en glesbygdskommun och därför är det extra uppskattat när ett företag startar upp nya verksamheter och därmed skapar fler arbetstillfällen, säger Maria.

Proaktiv utveckling

Prevlys kunder utgörs både av mjölkbönder och av klövvårdare i hela Europa. I dag har företaget bland annat 50 av Sveriges cirka 90 klövvårdare som kunder.

Företagets namn kommer av en ordlek med det engelska ordet prevention, vilket betyder förebyggande och namnet är ingen slump.

– Vi arbetar tillsammans med klövvårdare och lantbrukare för en proaktiv utveckling av jordbruket, både med produkter och metoder, säger Maria.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste